Tutkimustoimintamme tuottaa riippumatonta ja kattavaa tietoa työeläkejärjestelmän toimivuudesta, uudistusten vaikutuksista ja eläketurvan tavoitteiden toteutumisesta.

Tutkimustoiminta on lakisääteinen tehtävämme. Tutkimuksemme perustuu viisivuotiseen tutkimusohjelmaan, joka suuntaa tutkimusta kysymyksiin, jotka ovat tärkeitä työeläkejärjestelmän kehittämisen kannalta lähivuosina.   

Tutkimusohjelma 2025–2029: Taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä eläketurva väestörakenteeltaan muuttuvassa Suomessa

Tutkimuksen painoalueita ovat:

Tutkimuksia kehystävät laajat yhteiskunnalliset muutokset, kuten väestörakenteen ja työmarkkinoiden kehitys. Poikkileikkaavia näkökulmia tutkimuksissa ovat eläkeuudistusten ja politiikkatoimien vaikutukset, väestöryhmittäiset erot ja kansainväliset vertailut.

Korkeatasoista empiiristä tutkimusta ja aktiivista tutkimusyhteistyötä

Tutkimme eläketurvaa ja siihen keskeisesti liittyviä ilmiöitä sosiaali- ja taloustieteellisistä näkökulmista. Hyödynnämme monipuolisia ja kansainvälisesti ainutlaatuisia aineistoja, mikä on tutkimuksemme vahvuus. Panostamme aktiiviseen ja vaikuttavaan tutkimusviestintään, jonka tavoitteena on tukea päätöksentekoa ja edistää yhteiskunnallista keskustelua.

Teemme aktiivista tutkimusyhteistyötä yliopistojen ja mui­den tutkimus- ja asiantuntijalaitosten kanssa sekä osallis­tumme kumppanina ulkopuolisiin tutkimusyhteistyöhank­keisiin. Luovutamme aineistoja tutkimusyhteistyöhön ja rahoitamme pienimuotoisesti tutkimushankkeita. Tarjoamme myös mahdollisuuksia tutkijavierailuihin.

Valtaosa tutkimuksestamme on vertaisarvioitua. Eläketurvakeskus on sitoutunut tutkimustoiminnassaan noudattamaan tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjetta hyvästä tieteellisestä käytännöstä sekä Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) vertaisarviointitunnuksen käytölle asetettuja ehtoja.

Lue lisää Etk.fi:ssä:

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.