Vuoden 2023 lopussa YEL-vakuutusten työtulojen keskiarvo oli 23 700 euroa/v ja vuoden 2022 lopussa 22 000 euroa/v. Vuonna 2023 tehtiin ensimmäiset lainmuutoksen mukaiset työtulojen säännölliset kolmen vuoden välein tehtävät tarkistukset. Vuonna 2023 tarkistettiin alle 15 000 euroa/v suuruiset työtulot. Noin 58 700 yrittäjän työtulo tarkistettiin. Kolmella neljäsosalla tarkistetuista työtuloa nostettiin ja neljäsosa tarkistetuista työtuloista pysyi muuttumattomana. Tarkistetuista työtuloista 69 prosenttiin tehtiin 4 000 euron korotus, joka on lainmuutoksen siirtymäajalla voimassa olevan maksimikorotusrajan mukainen korotus. Työtulojen jakaumassa tapahtui muutosta erityisesti alimmasta alle 10 000 euron työtuloluokasta seuraavaan työtuloluokkaan.

Uusin julkaisu:

Tarkempaa tarkastelua aloittaneiden yrittäjien työtuloista ja voimassa olevien vakuutusten työtulojen säännöllisistä tarkistuksista sekä työtulosuosituksen laskentapalvelusta vuonna 2023 löytyy Eläketurvakeskuksen analyysijulkaisusta.  

Lisätietoa tilastopalvelusta:

Nimi: YEL-työtulot ja niiden tarkistaminen

Tuottaja: Eläketurvakeskus

Tilaston kotisivu: etk.fi/tilastot/yel-tyotulot-ja-niiden-tarkistaminen

Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon: Ei

Kuvaus

Tässä tilastossa kerrotaan tietoja yrittäjän eläkelain (YEL) mukaan vakuutet-tujen henkilöiden lukumääristä ja YEL-vakuutusten työtuloista sekä YEL-työtulojen säännöllisten tarkistusten tuloksista.

Kaikkien työeläkevakuutettujen lukumääristä sekä vakuutetuista ansioista ja työtuloista julkaistaan tietoa Suomen työeläkevakuutetut -tilastossa. Kyseisen tilaston määritelmät poikkeavat hieman tässä tilastossa käytetyistä.

Tietosisältö

Tilasto sisältää tietoja YEL:n mukaan vakuutettujen henkilöiden lukumääristä ja voimassa olevien, alkaneiden ja päättyneiden YEL-vakuutusten vahvistetuis-ta työtuloista. Lisäksi tilasto sisältää tietoja työtulojen säännöllisistä tarkistuk-sista.

Käytetyt luokitukset

Työtulon suuruus, ikä, sukupuoli, toimiala

Tietojenkeruumenetelmät ja tietolähde

Tiedot poimitaan työeläkejärjestelmän ansaintarekisteristä ja YEL-työtulosuosituksen laskentapalvelun lokitiedoista sähköisesti.

Päivitystiheys

Kerran vuodessa.

Valmistumis- tai julkistamisaika

Ennakolliset tiedot tilastovuotta seuraavan vuoden helmikuussa, lopulliset tiedot tilastovuotta seuraavan vuoden syyskuussa.

Aikasarja

Luvut ovat saatavissa vuodesta 2023 lähtien.

Asiasanat

YEL-työtulo, YEL-vakuutetut

YEL-vakuutuksen työtulo

Yrittäjän YEL-vakuutuksen työtulon tulee lain mukaan vastata yrittäjän työpanoksen ar­voa. Eläkelaitos vahvistaa työtulon. Lain mukaan työtulo on se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos yrittäjän yrittäjätoimintaa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, tai se korvaus, jonka muutoin voidaan katsoa keski­määrin vastaavan sanottua työtä. Tässä tilastossa tarkastellaan yrittäjälle vahvistettuja työtuloja ilman mahdollisten työtulon joustojen eli lisätyöeläkevakuutusmaksun ja pienennetyn työeläkevakuutusmaksun vaikutusta. Niiden merkitys keskimääräiseen työtuloon on viime vuosina ollut vähäinen. YEL-vakuutusten työtuloja korotetaan vuo­denvaihteessa palkkakertoimella.

Voimassa olevat, alkaneet ja päättyneet vakuutukset

Vuoden lopussa voimassa olevissa vakuutuksissa ei ole mukana vuoden viimeisenä päivänä päättyviä vakuutuksia.

Alkaneissa ja päättyneissä vakuutuksissa ovat mukana myös sellaiset vakuutukset, jotka sekä alkavat että päättyvät tilastovuoden aikana. Yrittäjällä voi olla kerrallaan vain yksi YEL-vakuutus. Yrittäjällä voi kuitenkin olla vuoden aikana useampi alkanut ja/tai päättynyt vakuutus, jolloin yrittäjä voi olla taulukon alkaneissa tai päättyneissä vakuutuksissa useamman kerran.

Vakuutus katsotaan alkaneeksi, jos se on yrittäjän ensimmäinen vakuutus tai kyseisen vakuutuksen ja sitä edeltävän vakuutuksen välillä on vähintään yhden päivän tauko. Vakuutus katsotaan päättyneeksi, jos sillä on päättymispäivä ja vakuutuksen jälkeen ei löydy uutta vakuutusta, joka alkaisi heti vakuutuksen päättymistä seuraavana päivänä. Siten päättyneeksi katsottavan ja sitä seuraavan vakuutuksen välillä tulee siis olla vähintään yhden päivän tauko. Esimerkiksi eläkelaitoksen vaihtamista vakuutuksen katkeamatta ei katsota vakuutuksen alkamiseksi ja päättymiseksi tilastossa.

Työtulojen tarkistukseen liittyviä määritelmiä

Vuoden 2023 alusta muuttuneen YEL:n mukaan eläkelaitokset tarkistavat yrittäjien työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein. Lain siirtymäsäännöksen mukaan siirtymäajalla on voimassa vuotuisen työtulon mahdollisen korotuksen yläraja 4 000 euroa. Maksimikorotusraja on voi­massa kahdessa ensimmäisessä yrittäjälle lainmuutoksen jälkeen tehtävässä tarkistuk­sessa, mutta siitä voidaan poiketa yrittäjän suostumuksella.

YEL-työtulosuosituksen laskentapalvelu on eläkelaitoksen apuväline työtulon määritte­lyssä. Työtulon tarkistuksen alkamispäiväksi on katsottu se päivä, jolloin eläkelaitos on hakenut laskentapalvelusta yrittäjälle työtulosuosituksen. Tarkistus ei välttämättä johda uuden työtuloehdotuksen lähettämiseen yrittäjälle, jos eläkelaitos katsoo yrittäjän nykyisen työtulon olevan oikealla tasolla.

Tilastossa tarkastellaan yrittäjiä, joilla:

  • tarkistuksen alkamispäivästä on ehtinyt kulua vähintään kolme kuukautta.

Kun tilastosta julkaistaan ennakkotilasto tilastovuotta seuraavan vuoden alussa, tarkastelu rajataan niihin yrittäjiin, joilla

  • tarkistuksen alkamispäivästä on ehtinyt kulua vähintään kolme kuukautta ja/tai
  • rekisterissä oleva vahvistettu työtulo oli muuttunut työtulosuosituksen hakemisen jälkeen ja/tai
  • rekisterissä oleva vahvistettu työtulo oli ennen tarkistusta laskentapalvelun anta­man työtulosuosituksen liikkumavaran sisäpuolella.

Alkuvuonna ennakkotilastoa tehtäessä kaikista tarkistusten alkamisista ei ole ehtinyt kulua vielä kolmea kuukautta, jonka vuoksi rajauksissa käytetään tilastosta poik­keavaa tarkastelua.

Koska Eläketurvakeskuksella ei ole tietoa säännöllisen tarkistuksen alkamis- ja valmis­tumispäivistä, tarkistuksen valmistuminen joudutaan päättelemään rekisteristä. Jos työtulo ei tarkistuksen yhteydessä muutu, se ei näy rekisteristä. Tilastossa on käytetty tarkistusaikana kolmea kuukautta. Kolmen kuukauden jälkeen oletetaan, että rekisteris­sä on tarkistuksen mukainen työtulo. Kolmen kuukauden arvioitu aika perustuu siihen, että tarkistuksen vireilletulon jälkeen tarkistettu työtulo tulee lähtökohtaisesti voimaan tarkistuksen aloittamista seuraavan toisen kalenterikuukauden alusta. Ajanjaksoon sisältyy kahden viikon pituinen yrittäjän kuulemisaika.

YEL-työtulosumma kuukausittain

Kuukausittainen YEL-työtulosumma on laskettu siltä ajalta, jonka yrittäjä on ollut vakuutettuna kyseisen kuukauden aikana. Työtulosumma on laskettu vahvistetuista työtuloista.

Ikä

Tilastossa ikä on henkilön ikä tilastovuoden lopussa.

Toimiala

Tilastossa toimiala on se 5-numeroinen eli tarkimman TOL2008-luokituksen mukainen toimiala, jolla on käytetty työtulon laskentapalvelua, kun yrittäjälle on laskettu työ­tulosuositusta tarkistamisen yhteydessä. Tarkistuksissa toimiala on saatu verottajan tiedoista. Toimiala määräytyy yrittäjään verottajan tiedoissa kytkeytyvistä yrityksistä liikevaihdoltaan suurimman mukaan. Liikevaihtojen suuruuden vertailu tehdään tuo­reimmalta verovuodelta. Aloittavalle yrittäjälle toimiala on syöttötieto.

Osa-aikaisuus

Osa-aikaisuutta arvioidaan laskentapalvelun työtulosuosituksessa voimassa oleville vakuutuksille ottamalla lasken­nassa huomioon yrittäjän YEL:n rinnalla vakuutetut muiden työeläkelakien kuin YEL:n mukaiset ansiot. Muualla vakuutetut ansiot otetaan huomioon, jos ne ylittävät ansioiden alarajan, joka on puolet YEL:n alarajasta. Ansioita verrataan yrittäjän toimialan mediaanipalkkaan. Maksimissaan kaavassa huomioon otettava osa-aikaisuus on 80 prosenttia. Tilastossa osa-aikaisuudeksi katsotaan laskentapalvelun työtulosuosituksen kaavan mukainen osa-aikaisuus. Muusta mahdollisesta osa-aikaisuudesta tai siitä, että yrittäjä ei ole osa-aikainen muista työeläkevakuutetuista ansioista huolimatta, ei ole käytössä tietoa, joten sitä ei pystytä ottamaan tässä tilastossa huomioon.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.