Totala pensionsutgifter
De totala pensionsutgifterna 37,8 miljarder euro år 2023
I Finland betalades pensioner och därmed jämförbara förmåner för sammanlagt 37,8 miljarder euro år 2023. Av pensionsutgifterna bestod 90 procent av arbetspensioner och de betalades för 34,1 miljarder euro. FPA betalade folkpensioner och garantipensioner för sammanlagt nästan 2,6 miljarder euro.
De totala pensionsutgifterna omfattar utöver arbetspensioner och de pensioner som betalas av FPA också av pensioner enligt lagarna om trygghet med tanke på särskilda risker. Dessa förmåner utbetalades för 0,5 miljarder euro år 2023.
I tryggheten med tanke på särskilda risker ingår förmåner som klassas som pensioner och som betalas enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen samt militärskadelagen och lagarna om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i militärtjänst och krishanteringsuppdrag.
År 2023 betalades sammanlagt 0,6 miljarder euro i fritt formade pensioner. I pensionsutgiften för fritt formade pensioner ingår oregistrerade tilläggspensioner som arbetsgivarna ordnat.
Av de totala pensionsutgifterna utgjorde 51 procent pensioner som betalades till män. Andelen för pensioner som betalades till utlandet var under en procent av de totala pensionsutgifterna.
(Uppdaterad 10.7.2024)
Arbets- och folkpension betalades för 36,7 miljarder euro år 2023
I Finland betalades arbets- och folkpensioner för 36,7 miljarder euro år 2023.
Den största delen av pensionerna, 31,8 miljarder euro, betalades som ålderspensioner. Sjukpensionernas andel av pensionsutgifterna var 7 procent. De betalades allt som allt till ett belopp av 2,5 miljarder euro. Familjepensioner betalades för 2,0 miljarder euro, vilket var 5 procent av pensionsutgifterna. Andelen för deltidspensioner och specialpensioner för lantbruksföretagare av de betalda pensionerna var sammanlagt 0,1 procent.
I arbetspensioner betalades allt som allt 34,1 miljarder euro och i folkpensioner 2,3 miljarder euro. Utöver folkpensioner betalade FPA 0,3 miljarder euro i garantipensioner som kompletterar arbets- och folkpensionsskyddet.
Utöver arbetspensionerna och de pensioner som betalas av FPA, betalas som pensioner förmåner enligt tryggheten med tanke på särskilda risker samt fritt formade tilläggspensioner. I tryggheten med tanke på särskilda risker ingår förmåner som klassas som pensioner och som betalas enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen samt militärskadelagen och lagarna om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i militärtjänst och krishanteringsuppdrag.
Allt som allt betalades pensioner och därmed jämförbara förmåner enligt preliminära uppgifter för sammanlagt 37,7 miljarder euro i Finland år 2023.
(Uppdaterad 27.3.2024)
Tabeller och diagram:
- Tabeller och diagram i delen Nyckeltal
- Tabeller i PSC:s statistikdatabas
- Arbetspensionsutgifter och FPA:s pensionsutgifter efter välfärdsområde, mn euro
Läs mer:
Fråga statistiktjänsten:
Totala pensionsutgifter
Producent: Pensionsskyddscentralenrn
Statistikens webbsida: Totala pensionsutgifter
Ämnesområde: Social trygghet
Statistiken ingår i Finlands officiella statistik (FOS): Ja
ISSN: 2489-7019
Beskrivning
Statistiken ger en helhetsbild av penningbeloppen av de pensioner som betalas i Finland under året.
Datainnehåll
Finlands pensionssystem är decentraliserat. De totala pensionsutgifterna består således av pensioner som betalas från flera olika system. Arbetspensioner betalas av pensionsanstalter på den privata och den offentliga sektorn. FPA betalar folkpensionssystemets pensioner och garantipensioner. Förmåner som klassas som pensioner betalas också på basis av lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen samt militärskadelagen och lagarna om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i militärtjänst och i krishanteringsuppdrag. Statistiken över de totala pensionsutgifterna sammanställer dessa uppgifter till en helhet.
Klassificeringar
Pensionssystem, sektor och pensionsslag.
Datainsamlingsmetoder och informationskälla
Uppgifterna i statistiken grundar sig på registermaterial. Närmare information om hur data har sammanställts finns i kvalitetsbeskrivningens del Uppgifternas exakthet och tillförlitlighet.
Uppdateringsintervall
Uppgifterna uppdateras en gång om året.
Tid för färdigställande eller publicering
Förhandsuppgifter om statistiken utkommer på våren efter statistikåret. De slutliga uppgifterna publiceras på hösten efter statistikåret. Publiceringsdatumen meddelas årligen i Publiceringskalendern.
Tidsserie
Statistikens uppgifter finns att få från PSC från och med år 1986. Tidsserien är i huvuddrag jämförbar. Närmare uppgifter om statistikens tidsserie finns i kvalitetsbeskrivningens del Uppgifternas samanvändbarhet och jämförbarhet.
Ämnesord
Socialförsäkring, pensioner, arbetspensioner, folkpensioner, pensionsutgifterrnrn
Kontaktuppgifter
Totala pensionsutgifter
De totala pensionsuppgifterna inbegriper under året betalade arbetspensioner, FPA-pensioner, förmåner som klassas som pensioner som betalats på basis av lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen samt militärskadelagen och lagarna om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i militärtjänst och i krishanteringsuppdrag samt fritt formade pensioner som ordnats av arbetsgivarna. Frivilliga pensioner som personer själva skaffat ingår inte i de totala pensionsutgifterna.
Arbetspensionsutgifter
Arbetspensionsutgifterna inbegriper arbetspensioner från den privata och offentliga sektorn. Den privata sektorns pensionsutgifter innehåller arbetspensioner enligt både grundskyddet och det registrerade tilläggspensionsskyddet.
FPA:s pensionsutgifter
FPA:s pensionsutgifter inbegriper pensioner enlig folkpensionslagen och garantipensioner.
Pensionsutgifter för tryggheten med tanke på särskilda risker
Pensionsutgifter för tryggheten med tanke på särskilda risker inbegirper förmåner som klassas som pensioner och som betalas på basis av lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen samt militärskadelagen och lagarna om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i militärtjänst och i krishanteringsuppdrag. Förmånerna går också under benämningen SOLITA-pensioner.
Pensionsutgifter för fritt formade pensioner
Pensionsutgifter för fritt formade pensioner inbegriper oregistrerade tilläggspensioner som arbetsgivarna ordnat.
Ålderspensionsutgifter
Ålderspensionsutgifterna inbegriper ålderspensioner som betalas som arbets- och folkpension. I utgifterna ingår både pensioner som börjat i pensionsåldern och förtida ålderspensioner.
Sjukpensionsutgifter
Sjukpensionsutgifterna inbegriper alla sjukpensioner som betalas som arbets- och folkpension. Sjukpensioner är sjukpensioner som betalats tills vidare och rehabiliteringsstöd på viss tid. Åren 1986–2011 innehåller sjukpensionsutgifterna också individuella förtidspensioner.
Deltidspensionsutgifter
Deltidspensionsutgifterna inbegriper deltidspensioner som betalats som arbetspensioner. Deltidspensioner betalas inte i folkpensionssystemet.
Pensionsutgifter för specialpensioner för lantbruksföretagare
Pensionsutgifterna för specialpensioner för lantbruksföretagare inbegirper avträdelsepensioner, avträdelsestöd och avträdelsetillägg. Specialpensioner för lantbruksföretagare betalas endast inom arbetspensionssystemet för den privata sektorn. Pensionsutgifterna för specialpensioner för lantbruksföretagare innehåller generationsväxlingspensioner åren 1986–2010 och avträdelseersättningar åren 1993–2010.
Familjepensionsutgifter
Familjepensionsutgifterna inbegriper familjepensioner som betalas av arbetspensionssystemet och FPA.
1. Kontaktinformation
1.1 Organisation
Pensionsskyddscentralen
1.2 Organisationsenhet
Planeringsavdelningen
1.3 Kontaktpersonens namn
Jukka Lampi
Katariina Käkönen
1.4 Kontaktpersonens funktion
Statistikspecialist
1.5 Kontaktpunktens adress
Pensionsskyddscentralen
00065 PENSIONSSKYDDSCENTRALEN
1.6 Kontaktpunktens e-postadress
fornamn.efternamn@etk.fi
Kontaktformulär
1.7 Kontaktpunktens telefonnummer
029 411 20
1.8 Kontaktpunktens faxnummer
Fax: 09 148 1172
2. Uppdatering av metadata
2.1 Senaste intyg för metadata
27.3.2024
2.2 Senaste sändning av metadata
27.3.2024
2.3 Senaste uppdatering av metadata
27.3.2024
3. Beskrivning av statistiken
3.1 Allmän beskrivning
Statistiken ger en helhetsbild av penningbeloppen av de pensioner som betalats i Finland under året.
3.2 Klassificeringar
Pensionssystem, sektor (privat och offentlig), pensionsslag, kön, sjukdomsklassificering ICD-10, regionklassificering: kommun, landskap, välfärdsområde och bosättningsland.
3.3 Sektorstäckning
Det lagstadgade pensionsskyddet i Finland består i huvuddrag av två lagstadgade pensionssystem: arbetspensions- och folkpensionssystemet. Lagstadgat pensionsskydd är också de förmåner som klassas som pensioner och som betalas på basis av lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen samt militärskadelagen och lagarna om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i militärtjänst och i krishanteringsuppdrag.
Inom den privata sektorn verkställs arbetspensionsskyddet av arbetspensionsbolag, -stiftelser och -kassor och inom den offentliga sektorn huvudsakligen av Keva. Pensionsskyddscentralen fungerar som samorgan för arbetspensionssystemet och insamlar bl.a. nödvändiga uppgifter för skötseln av de arbetspensionsärenden som ålagts centralen enligt lag. Folkpensionssystemet sköts av FPA. FPA administrerar också utbetalningen av garantipensionerna.
Statistiken över de totala pensionsutgifterna är en sammanställning av de lagstadgade pensionerna och deras penningbelopp som betalas inom olika system. Statistiken innehåller uppgifter om under året betalda lagstadgade pensioner och om fritt formade oregistrerade tilläggspensioner som arbetsgivarna ordnat. Frivilliga pensioner som privatpersoner själva skaffat ingår inte i statistiktalen.
3.4 Statistiska begrepp och definitioner
Begreppen och definitionerna presenteras på statistikens hemsida.
3.5 Statistisk enhet
Pension som betalas från Finlands pensionssystem.
3.6 Statistisk population
Lagstadgade och fritt formade pensioner som betalas från Finlands pensionssystem.
3.7 Referensområde
Kommun, landskap, välfärdsområde och bosättningsland.
3.8 Tidstäckning
Tidsserien börjar med år 1960. Uppgifterna finns att få från PSC från och med statistikåret 1986. Tidigare års statistikuppgifter finns att få från FPA:s statistiktjänst.
4. Måttenhet
mn euro
5. Referensperiod
Kalenderår
6. Befogenheter
6.1 Lagstiftning och andra överenskommelser
I lagen om Pensionsskyddscentralen slås det fast att PSC har som uppgift att föra statistik över sitt verksamhetsområde.
Lag om Pensionsskyddscentralen (Finlex)
6.2 Datautbyte
En del av statistiken levereras årligen till THL för statistiken Utgifter för det sociala skyddet samt utgifternas finansiering och statistik enligt EU:s system för statistik över socialt skydd (ESSPROS).
Utgifter för det sociala skyddet samt utgifternas finansiering (THL)
7. Dataskydd i statistiken
7.1 Sekretess – principer
Pensionsskyddscentralen har förbundit sig till dataskydd i enlighet med grundprinciperna för statistikverksamhet, med vilket en konfidentiell behandling av uppgifter säkerställs.
7.2 Sekretess – behandling av uppgifter
Datamaterialen har skyddats i behandlingens olika skeden med vederbörliga fysiska och tekniska lösningar. Personalen har tillgång endast till uppgifter som är nödvändiga för att sköta arbetsuppgifter. Till de utrymmen där material behandlas har inte utomstående tillträde. Personalen har undertecknat en sekretessförbindelse när de anställts.
8. Principer för offentliggörande
Pensionsskyddscentralens statistik publiceras vardagar klockan 9.00 på Pensionsskyddscentralens webbplats. Om möjliga undantag till klockslaget för publicering meddelas separat.
Statistikdatabasens data publiceras som öppen data. Det öppna gränssnittet till statistikdatabasen kan utnyttjas fritt inom ramarna för CC BY 4.0-licensen genom att som källa till statistikuppgifterna nämna Pensionsskyddscentralen.
8.1 Tidsplan för offentliggörande
Statistikens publikationstidpunkter meddelas i publiceringskalendern. Nästa års publiceringskalender publiceras i slutet av året.
8.2 Tillgång till tidsplanen för offentliggörande
Publiceringskalender för statistik
8.3 Användarnas tillgång
Statistikens uppgifter är tillgängliga för alla när de har publicerats på PSC:s webbplats på den tidpunkt som meddelats tidigare.
Embargopraxis: Medier som har förbundit sig till journalistreglerna kan höra sig för om material hos PSC:s kommunikationsavdelning.
Kontaktuppgifter till PSC:s kommunikation
9. Distributionsfrekvens
Förhandsuppgifter om statistiken utkommer i mars efter statistikåret. De slutliga uppgifterna publiceras i oktober efter statistikåret.
10. Tillgänglighet och tydlighet
10.1 Pressmeddelande (Statistikpublicering)
Statistikens publikationer finns i publiceringsarkivet Julkari: Totala pensionsutgifter (Julkari)
10.2 Publikationer (omfattande/övriga)
10.3 Webbdatabas
Totala pensionsutgifter (PxWeb)
11. Kvalitetsstyrning
11.1 Kvalitetssäkring
PSC har förbundit sig till principerna enligt kvalitetslöftet för Finlands officiella statistik. I statistikproduktionen följs kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik som är kompatibla med uppförandekodex för Europas statistik.
11.2 Kvalitetsbedömning
Kvaliteten på statistiken utvärderas i flera olika skeden under statistikprocessens gång.
12. Relevans
12.1 Användarnas behov
Respons från statistikens användare samlas in med kundenkäter. Respons ges också direkt via olika kanaler för kontakt. Den respons som fåtts följs upp och den tas i beaktande vid utvecklandet av statistiken.
13. Noggrannhet och tillförlitlighet
13.1 Övergripande noggrannhet och tillförlitlighet
Uppgifterna grundar sig på administrativa register. Utgångsuppgifterna är på individnivå, och på basis av dem betalas pensioner.
14. Aktualitet och punktlighet
14.1 Aktualitet
Datamaterialet blir klart i två delar och publiceras efter kvalitetskontroller i två olika publiceringar.
Förhandsuppgifter om statistiken utkommer i mars efter statistikåret. De slutliga uppgifterna utkommer i oktober.
15. Konsekvens och jämförbarhet
15.1 Jämförbarhet – geografisk
I statistiken används den regionklassificering som är gällande under statistikåret (kommuner, landskap, välfärdsområden).
15.2 Jämförbarhet – över tid
Pensionsskyddscentralen har producerat statistiken över de totala pensionsutgifterna sedan statistikåret 2016. Tidigare har statistiken producerats av FPA.
Statistikens tidsserie har korrigerats retroaktivt till och med år 1986 i och med bytet av statistikens producent. Ändringen gällde arbetspensionsutgifter som korrigerades i enlighet med PSC:s registeruppgifter. Korrigeringen orsakade också små ändringar i den sammanlagda summan av de totala pensionsutgifterna. Även ändringar i klassificeringen av uppgifter gjordes i samma sammanhang.
Statistikens grunduppgifter finns att få från och med år 1960. Tidsseriernas totalsummor är i huvuddrag jämförbara. De ändringar som skett i pensionslagstiftningen ska ändå beaktas när tidsserierna jämförs. Observeras bör bl.a. att begreppet folkpension ändrades 1.1.2008, efter vilket vårdbidrag och bostadsbidrag för pensionstagare inte längre betraktats som en del av pensionen.
15.3 Samanvändbarhet – mellan statistikområden
–
15.3.1 Samanvändbarhet – statistik på årsbasis och för kortare perioder
Uppgifterna om arbetspensionssystemet är i huvudsak enhetliga mellan månads- och årsstatistiken. Till följd av tidpunkten för plockningen av materialet fattas en del av de retroaktiva betalningarna och engångsbetalningarna av pension från de månadsvisa statistikuppgifterna.
Arbetspensionstagare i Finland: månadsstatistik
15.4 Samanvändbarhet – intern
Uppgifterna som publiceras i PSC:s finansieringsstatistik över betalda pensioner avviker från siffrorna i den här statistiken.
Uppgifterna i statistiken över totala pensionsutgifter och finansieringsstatistiken grundar sig på olika källor. Uppgifterna i statistiken över totala pensionsutgifter bildas utifrån registermaterial. Eurobeloppen över betalda pensioner som publiceras i finansieringsstatistik har samlats in från pensionsanstalternas bokslut och uppgifter som uppgetts till kostnadsfördelningen.
16. Kostnader och svarsbörda
Framställningen av statistiken finansieras årligen ur Pensionsskyddscentralens medel.
17. Revidering av uppgifter
–
18. Statistikprocessen
18.1 Källdata
Uppgifterna i statistiken grundar sig på PSC:s och FPA:s registermaterial.
Uppgifter om pensioner som betalas enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen, militärskadelagen samt lagarna om ersättning för olycksfall och tjänstgöringsrelaterad sjukdom i militärtjänst och i krishanteringsuppdrag fås från Försäkringscentralen, Olycksfallsförsäkringscentralen, Statskontoret och Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt. Uppgifterna om fritt formade oregistrerade tilläggspensioner fås från Finansinspektionen.
Uppgifterna om penningbeloppen av pensioner som betalas enligt kommunernas och evangelisk-lutherska kyrkans gamla pensionsstadgor baserar sig på uppgifter som FPA lämnat till PSC om dessa pensioner.
18.2 Frekvens för uppgiftsinsamling
–
18.3 Metod för uppgiftsinsamling
Administrativa register
18.4 Datavalidering
Granskningar i enlighet med PSC:s produktionsprocesser görs i flera skeden av statistikframställningen. Dessutom relateras resultaten till uppgifter om lagändringar och uppgifter från tidigare statistikår.
18.5 Behandling av uppgifter
Uppgifterna om pensioner som betalas av arbetspensionssystemet och FPA bildas av statistikinformationslager som upprätthålls gemensamt av Pensionsskyddscentralen och FPA. Lagret innehåller uppgifter om dem som fått pension från arbetspensions- eller folkpensionssystemet under årets sista dag samt den årliga pensionsutgiften.
Pensionsutgifterna för pensioner enligt kommunernas och kyrkans gamla pensionsstadgor läggs till uppgifterna om arbetspensionsutgifter inom den offentliga sektorn.
Penningbeloppet för de totala pensionsutgifterna bildas genom att lägga till arbetspensionsutgifterna för tryggheten med tanke på särskilda risker och fritt formade pensioner till den totala summan för arbetspensionsutgiften och FPA:s pensionsutgift.