Förväntad livslängd och försörjningskvot
Enligt Eurostat (Europop 2023) kommer den förväntade livslängden för både kvinnor och män att fortsätta öka fram till 2100. Samtidigt kommer skillnaderna i förväntad livslängd mellan olika länder att jämnas ut. Den förväntade livslängden är det antal år som en person i en viss ålder förväntas leva om dödligheten förblir oförändrad.
I Finland beräknas den förväntade livslängden för kvinnor under ett år öka till 93,2 år fram till 2100. Skillnaderna mellan de europeiska länderna är inte särskilt stora.
För män är skillnaden mer markant än för kvinnor. För finska män beräknas den förväntade livslängden år 2100 vara 89,4 år, vilket är något över genomsnittet. Det är något lägre än i de övriga nordiska länderna. Den förväntade livslängden för män i denna beräkning når inte upp till den förväntade livslängden för kvinnor i något europeiskt land. Endast på Island, i Norge och i Schweiz når den förväntade livslängden för män 90 år.
Skillnaden i förväntad livslängd mellan kvinnor och män i Finland är 3,8 år i slutet av prognosperioden, jämfört med 5 år i början. Skillnaden mellan kvinnor och män är minst på Island och i Norge: 3,3 år. Motsvarande skillnad är störst i de baltiska länderna: 4,4 år i Estland, 4,5 år i Lettland och 4,6 år i Litauen.
På andra webplatser:
Eurostat (Europop2023): Förväntad livslängd efter ålder och kön
Eurostat: Förväntad livslängd (utfall)
Förändring av äldreförsörjningskvoten från år 2022 till år 2100
Äldreförsörjningskvoten beskriver förhållandet mellan antalet personer som fyllt 65 år och antalet personer i arbetsför ålder, dvs. 15–64 år. Ju större antalet personer som fyllt 65 år i proportion till antalet yngre, desto högre är kvotens värde.
Äldreförsörjningskvoten ökar i alla länder, men förändringens intensitet varierar. Finlands försörjningskvot (64,8%) år 2100 beräknas vara bland de högsta i jämförelseländerna. De lägsta försörjningskvoterna beräknas för Tjeckien (54,1%), Sverige (54,8%), Ungern (55,2%) och Cypern (55,6%) år 2100.
På andra webplatser:
Eurostat: Förändringen av äldreförsörjningskvoten till år 2100