Podcasten Eläkekomitea reder ut: Kör generationsavtalet på grund?
Är pensionssystemet rättvist mot de unga – borde den framtida finansiella bördan fördelas jämnare mellan generationerna? De som grunnar på problemet i poddepisoden är intressebevakningsdirektör Katarina Murto, STTK, frilansjournalisten Jari Hanska och direktör Jaakko Kiander, Pensionsskyddscentralen. Ordet förs av Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki.
Tilliten till pensionsskyddet är lägst bland unga vuxna. Pensionspessimismen hos generation Y (24–35 år) kan sammanfattas så här: ”Jag får ändå aldrig någon pension.” Är det så eller inte diskuteras i den andra episoden av podcasten Eläkekomitea.
Där utlovas en frispråkig diskussion om unga människors pensionsutsikter och rättvisan i systemet. Är de pensioner som redan betalas en helig ko inom systemet? Kommer generationsavtalet att köra på grund eller kan de unga se fram emot en helt okej pensionsdeal?
Frågan diskuteras och missuppfattningar korrigeras av intressebevakningsdirektör Katarina Murto från STTK, frilansjournalisten Jari Hanska och direktör Jaakko Kiander från Pensionsskyddscentralen.
Ordet förs som bekant av Ylioppilaslehtis chefredaktör Tuija Siltamäki.
Rakt på sak och mera insikter
Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.
Under hösten diskuterar den auktoritativa konklaven bl.a. pensionärsfattigdomen, den psykiska hälsan, nativiteten och givetvis coronakrisen.
Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska. Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.