Podcasten Eläkekomitea: Har det blivit en klassfråga att få barn?
Många vill ha barn, så varför föds det inte fler? Hur ska vi få internationell arbetskraft att stanna i Finland? Hur kan vi anpassa oss till en era av låg nativitet? Frågor som håller folk vakna diskuteras av sociologiprofessorn Marika Jalovaara, journalisten Veera Luoma-aho från Helsingin Sanomat och utvecklingschef Heikki Tikanmäki från Pensionsskyddscentralen.
Under den tredje säsongen av podcasten Eläkekomitea (Pensionskommitéen) går telefonlinjerna heta när nattugglorna ringer för att tala om sina pensionsbekymmer.
I vårens tredje avsnitt våndas man över den låga nativiteten.
Linda, som har ultralopp som hobby, talar ut om svårigheten att hitta en partner i huvudstadsregionen. Hon ställer sig också tveksam till familjevardagen. Samtalet får paneldeltagarna att fundera på hur parbildningen lyckas idag och om det har blivit en klassfråga vem som skaffar barn.
Janne är upp över öronen förälskad och undrar hur han ska lyckas få sin colombianska fru Maria att stanna i Finland. Maria är marinbiolog, men har inte hittat jobb inom sin bransch i Finland och planerar nu att flytta tillbaka till sitt hemland. Hur ska Finland kunna locka och hålla kvar mera arbetskraft?
I nattens tredje samtal talar nioåriga Outi om sin ångest för sin egen lilla generations öde. Måste hon och hennes vänner bära hela bördan? Hur kan Finland anpassa sig till de stora förändringar som de låga födseltalen medför?
I studion diskuterar Marika Jalovaara, professor i sociologi och demografi, Veera Luoma-aho, chef för Helsingin Sanomats ekonomi- och politikredaktion och Heikki Tikanmäki, chef för Pensionsskyddscentralens prognoskalkylenhet.
Diskussionen i pensionskommittén leds av ekonomijournalisten Alma Onali.
Fräscha tankar och insikter
Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.
Under våren kommer kommittén att diskutera bland annat nativitet, placeringar och rättvisa.
Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska. Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.
Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer. Börja följa!