Tillbaka till Aktuellt
1.10.2024

År 2023 inledde nästan 25 000 FöPL-försäkrade företagare sin verksamhet. Nya företagares arbetsinkomst var 18 800 euro om året i genomsnitt. Största delen av arbetsinkomsterna har fastställts till ett belopp som ligger inom marginalen för den rekommendation till arbetsinkomst som beräkningstjänsten ger.

Antalet nya FöPL-försäkrade företagare har hållits ungefär lika stort under de senaste åren. I fjol tecknade ca 25 000 företagare en ny FöPL-försäkring. Uppgifterna framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) nya statistik.

– Medianen för arbetsinkomsterna bland företagare som tecknat en försäkring i fjol var lite mer än 14 000 euro. En fjärdedel hade en arbetsinkomst som var större än 23 000 euro, säger utvecklingschef Eeva Poutiainen på PSC.

Enligt Poutiainen låg tyngdpunkten bland nya FöPL-försäkringar på yngre företagare. Något mindre än 60 procent av de försäkringar som började i fjol tecknades av företagare som var yngre än 40 år.

Pensionsförsäkraren gör en helhetsbedömning av arbetsinkomsten

Som hjälpmedel vid fastställandet av arbetsinkomsten används en särskild beräkningstjänst, som ska se till att FöPL-arbetsinkomsten fastställs på rätt nivå för företagaren och ger en rekommendation till arbetsinkomst. Medianlönen inom företagarens bransch är en central faktor vid beräkningen av arbetsinkomsten. Pensionsförsäkraren beaktar eventuella övriga tillgängliga uppgifter om värdet på företagarens arbetsinkomst och gör en helhetsbedömning när den fastställer arbetsinkomsten.

I en ny publikation har PSC analyserat nästan 8 800 företagare som år 2023 tecknat en ny FöPL-försäkring och fått en rekommendation till arbetsinkomst från beräkningstjänsten.

Nästan hälften av dessa företagare fick en rekommenderat arbetsinkomst på mindre än 20 000 euro om året. För ca sex procent rekommenderades 20 000 euro, som också var medianen för rekommendationerna. En av tre fick en rekommenderad arbetsinkomst på minst 30 000 euro.

Flest nya företagare har en arbetsinkomst mellan marginalens nedre gräns och rekommendationen

Utöver den rekommenderade arbetsinkomsten anger beräkningstjänsten en marginal som är +/- 30 procent av rekommendationen.

Enligt PSC:s uppgifter har pensionsanstalterna fastställt en arbetsinkomst som infaller mellan marginalens nedre gräns och den rekommenderade arbetsinkomsten för ca två av tre nya företagare.

Figurens ”Nya företagares arbetsinkomst i förhållande till den rekommenderade arbetsinkomsten” data i en tillgänglig Excel-tabell

För en knapp tredjedel (28 procent) av de nya företagarna har arbetsinkomsten fastställts till ett belopp som är lägre än marginalen för den rekommenderade arbetsinkomsten.

I PSC:s analys studeras också de regelbundna justeringarna av arbetsinkomsterna i gällande FöPL-försäkringar. En stor del av de justerade arbetsinkomsterna stannade under marginalen för den rekommenderade arbetsinkomsten efter justeringen, oberoende av bransch. Under en övergångsperiod för lagändringen är maximigränsen för höjningarna 4 000 euro.

Vad är FöPL-arbetsinkomsten?

Arbetsinkomsten i företagarens FöPL-försäkring är värdet av företagarens arbetsinsats mätt i pengar. Arbetsinkomsten ska motsvara den lön som en utomstående med samma yrkesskicklighet som företagaren skulle få om hen anställdes för samma arbete. Pensionsanstalten fastställer arbetsinkomsten utifrån en helhetsbedömning. Den fastställda arbetsinkomsten höjs automatiskt med lönekoefficienten årligen i början av januari.

Vad inverkar FöPL-arbetsinkomsten på?

Utifrån FöPL-arbetsinkomsten bestäms både företagarens pension och pensionsavgift, men också sjukförsäkringsdagpenningar och ersättningar enligt den frivilliga försäkringen för arbetstiden. Dessutom påverkar arbetsinkomsten arbetslöshetsförmånerna och föräldradagpenningen.

Läs mer:

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.