Tillbaka till Aktuellt
27.3.2025

Finländarnas genomsnittliga månadspension fortsatte att öka i fjol. År 2024 betalades sammanlagt 39,1 miljarder euro i arbetspensioner och FPA-pensioner.

Finländarnas genomsnittliga månadspension var 2 100 euro år 2024, när den året innan var 1 977 euro. Medianpensionen var 1 848 euro i månaden. Uppgifterna framgår i Pensionsskyddscentralens (PSC) och Folkpensionsanstaltens (FPA) färska gemensamma statistik.

I fjol var medelpensionen 2 349 euro i månaden bland män. Kvinnornas medelpension var 1 893 euro. Hälften av männen fick pension en som översteg finländarnas genomsnittliga månadspension. Av kvinnorna fick var tredje större pension.

I fjol fick 15 procent av pensionstagarna en månadspension på mer än 3 000 euro. Av männen fick var femte så här stor pension och av kvinnorna var tionde.

– Det finns dock fortfarande många små pensioner. Ungefär var tredje pensionstagare fick i fjol mindre än 1 500 euro i månaden, berättar PSC:s statistikplanerare Joonas Hautamäki.

Excel-tabell för bilden Fördelningen av totalpensionen för egenpensionstagare bosatta i Finland 31.12.2024

En tredjedel fler pensionstagare än i början av årtusendet

Det totala antalet pensionstagare har ökat mycket under de senaste årtiondena. År 2024 bodde 1,6 miljoner pensionstagare i Finland, ungefär en tredjedel fler än i början av årtusendet.

– Under samma tid har också pensionstagarnas befolkningsandel ökat betydligt. År 2020 var egenpensionstagarnas andel av befolkningen som fyllt 16 år 28 procent. År 2024 var andelen drygt 33 procent, säger Hautamäki från PSC.

Proportionellt flest pensionstagare bor i Södra Savolax landskap, där pensionstagarnas andel i fjol var över 46 procent av befolkningen som fyllt 16 år. Näst flest pensionstagare bor i Kajanaland, 44 procent av befolkningen.

I en fjärdedel av kommunerna i Finland utgör pensionstagarnas andel över hälften av den befolkning som fyllt 16 år.

Flest arbetsoförmögna i östra och norra Finland

Andelen personer som får sjukpension har minskat under de senaste årtiondena. År 2024 fick 5,1 procent av 16–64-åringarna bosatta i Finland sjukpension. Ännu för ett par årtionden sedan var andelen arbetsoförmögna av den aktiva befolkningen 7,4 procent.

Siffrorna för arbetsoförmåga är högre i östra och norra Finland än i hela landet. Mest sjukpensioner i förhållande till befolkningen betalas i Kajanaland, där 8,3 procent av 16–64-åringarna får förmånen.

Näst mest sjukpensioner i förhållande till befolkningen betalas i Södra och Norra Savolax. I båda landskapen är 7,6 procent av invånarna arbetsoförmögna.

Tabell: Sjukpensionstagarnas andel av befolkningen i åldern 16–64 efter landskap år 2024 (Excel)

Den minsta medelpensionen i Soini kommun, den största i Grankulla

Det finns betydande regionala skillnader i pensionernas storlek i Finland. Landskapet Nyland fortsätter i spetsen för de största medelpensionerna. År 2024 var medelpensionen i Nyland 2 472 euro.

De minsta pensionerna betalades i Södra Österbotten, där medelpensionen i fjol var 1 836 euro. Södra Österbotten och Norra Karelen är de enda landskapen där männens medelpension understiger 2 000 euro.

På kommunnivå skiljer sig Grankulla fortfarande från de andra med en medelpension på 3 789 euro. I Esbo var medelpensionen 2 796 euro, i Helsingfors 2 598 euro. Finlands minsta medelpension fanns i Soini kommun, 1 562 euro.

Arbetspensioner och FPA-pensioner betalades för 39,1 miljarder

År 2024 betalades 39,1 miljarder euro i arbetspensioner och FPA-pensioner, varav arbetspensionsanstalterna betalade 36,4 miljarder euro i arbetspensioner. FPA betalade folkpensioner och garantipensioner för 2,7 miljarder.

Ålderspensionernas andel av pensionsutgifterna var 87 procent. Sjukpensionernas andel var 7 procent och familjepensionernas andel 5 procent.

Vad beskriver medelpensionen?

Medelpensionen beskriver den genomsnittliga totalpensionen för personer bosatta i Finland. Totalpensionen inkluderar arbetspensionen, folkpensionen, med dessa pensioner likställda pensioner enligt tryggheten med tanke på särskilda risker och garantipensionen.

I uppgifterna ingår inte de som får partiell ålderspension eller endast familjepension.

Pensionsbeloppen som nämns i pressmeddelandet avser pension före skatt.

Uppgifterna bygger på Pensionsskyddscentralens och FPA:s gemensamma statistik.

Läs mer:

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.