Tillbaka till Aktuellt
29.8.2024
Bild: Karoliina Paatos

Från Finland betalas arbetspensioner utomlands till ca 35 000 personer. Antalet arbetspensionstagare bosatta utomlands har länge varit på samma nivå, men för en del länder har det skett förändringar. De i Sverige bosatta arbetspensionstagarnas antal minskar i jämn takt medan antalet som bor i Estland ökar snabbt.

Pensionsskyddscentralens statistikplanerare Joonas Hautamäki producerar den årligen utkommande publikationen Arbetspensionstagare i Finland. Vi ställde sju frågor till Hautamäki om utvecklingen av antalet arbetspensionstagare.

Enligt den nyaste statistikpublikationen bor två procent av arbetspensionstagarna utomlands. Till vilket land betalas det mest arbetspensioner och varför?

År 2023 betalades pension från Finland till utlandet till 51 000 personer, varav arbetspensionstagarna var 35 000. Sverige är fortfarande den överlägsna ettan, och huvudorsaken är flyttningsrörelsen till Sverige under tidigare årtionden. En del av dem som flyttade till Sverige hann arbeta i Finland före det och på så sätt tjäna in arbetspension i Finland. Nu är dessa personer redan i pensionsåldern och har tagit ut den pension de tjänat in i Finland.

I fjol betalades arbetspensioner till 15 000 personer i Sverige, men antalet minskar varje år. Ännu för tio år sedan betalades arbetspensioner till 19 000 personer i vårt västra grannland.

Mellan Finland och Estland har det länge rört sig mycket arbetstagare. Därtill bor det numera flera tusen finländare permanent i Estland. Man kunde anta att arbetspensionerna som betalas från Finland till Estland blivit allmännare?

Antalet arbetspensioner som betalas till Estland håller på att öka snabbt. Ännu för tio år sedan betalades arbetspensioner till lite över 900 personer Estland. I dag får närmare 4 500 personer söder om Finska viken finsk arbetspension. Största delen av dem är estländare som tjänat in arbetspension i Finland. En annan del är finländare som flyttat till Estland.

Och hur många arbetspensionstagare trivs under söderns sol?

Spanien är det populäraste landet av Medelhavsländerna, dit betalas arbetspension till 2 000 personer. I Frankrike bor det ca 700 arbetspensionstagare och i Italien 300.

Hur många av dem som pensionerades med arbetspension i fjol var skrivna utomlands?

Vi talar om ett rätt så litet antal. Av dem som började får arbetspension år 2023 bodde drygt tre procent utomlands, ca tvåtusen personer.

En överlägsen majoritet av arbetspensionstagarna bor alltså i Finland. Hur många är de?

I fjol bodde ca 1,5 miljoner arbetspensionstagare i Finland. Man kan säga att ca en tredjedel av den vuxna befolkningen är pensionerad. Av arbetspensionstagarna fick ca 90 procent ålderspension.

Ca 10 procent av arbetspensionstagarna fick någon annan form av pension än ålderspension, till exempel sjukpension. Hur ser utvecklingen av sjukpensioner ut med en statistiksakkunnigs ögon?

Allmänt taget har det skett en betydande förändring i sjukpensionerna efter millennieskiftet, siffrorna har på tjugo år halverats. När drygt 200 000 personer var sjukpensionerade år 2003, var antalet år 2023 lite över 100 000 personer.

Samtidigt har andelen för pensioner som beviljas på grund av psykisk ohälsa ändå ökat tydligt. Av sjukpensionstagarna är lite under hälften arbetsoförmögna på grund av psykiska sjukdomar och beteendestörningar.

För en del av oss kan pensionen vara en följd av att familjesituationen ändrats. Familjepension ger ekonomisk trygghet om en make eller vårdnadshavare avlider. I statistikpublikationen studerar du även familjepensioner. Hur mycket betalas det av dem från arbetspensionssystemet?

Huvuddelen av familjepensionerna betalas till efterlevande makar och av efterlevandepensionstagarna är den största delen kvinnor. År 2023 betalades efterlevandepensioner till 186 000 kvinnor och till 26 000 män. Men även efterlevandepenionstagarnas antal är i en sjunkande trend, antalet personer som får den här pensionen har minskat med nära tjugo procent på tio år.

Läs mer i vår nya digitala publikation:

Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.