Arbetspensionsbranschens viktigaste systemreform Vala-projektet har framskridit till upphandlingsfaserna
Det pågående gemensamma it-systemprojektet inom arbetspensionsbranschen förnyar de nuvarande systemen för försäkring och beräkning. I Vala-projektet sträcker sig effekterna av förnyelserna till den mest centrala delen av de verkställande tjänsterna för arbetspensioner, nämligen intjäningsregistret. Arbetspensionsbranschens arkitekturgrupp stöder den teknologiska förnyelsen.
En affärsverksamhetsorienterad teknologikreform under namnet Vala-projektet har förberetts under en lång tid, i flera år. Genomförandet av det omfattande projektet kommer också att ta lång tid: förnyelsens delar tas i bruk stegvis under åren 2026–2029.
I den genomgripande förnyelsen av arbetspensionssektorns informations- och systemarkitektur handlar det om ett helt nytt bredare utnyttjande av moderna teknologilösningar som gör det möjligt att skapa funktioner som i större utsträckning kan tillgodose affärsverksamhetens behov. I höst har man redan nått upphandlingsfasen när det gäller förnyandet av systemen.
Gamla teknologier kommer till vägs ände
Som en del av socialförsäkringen är arbetspensionerna en del av den lagstadgade offentliga servicen.
De gemensamma systemdelarna för försäkring av arbetspensioner och beräkningen av pensionen är två väsentliga och stora informationssystemshelheter vid verkställigheten. Just dessa helheter har man börjat fundera på att bygga om på ett kreativt sätt.
Man har förberett sig noggrant på förändringsbehovet och ett centralt mål har varit att utnyttja den teknologiska utvecklingen.
– Förberedelserna för att ta i bruk den nya teknologin och de nya systemen är en direkt följd av att de gamla systemen helt enkelt börjar komma till vägs ände, säger Tarja Keveri, utvecklingschef på Pensionsskyddscentralen.
Kostnadseffektivitet, anpassningsbarhet och livscykeltänkande betonas i skapandet av det nya. Bakgrundssystemet för verkställandet av arbetspensionsskyddet byggs utifrån den nyaste användbara teknologin och på ett sätt som möjliggör fortsatt utveckling och förnyelse för framtida behov på ett mer flexibelt sätt än nu.
– Det är också det svåraste med det här, hur bygger man en kostnadseffektiv systemhelhet som också håller i tiden och vars funktioner kan utnyttjas på nya sätt under hela dess livscykel.
De valda teknologilösningarna säkerställer att uppgifter om det lagstadgade pensionsskyddet finns i informationssystemen på ett tillförlitligt sätt och att systemen är tidsenliga och går att upprätthålla.
Arbetspensionsbranschen har tillsammans beslutat om riktlinjerna
Samarbete är ett livsvillkor i ett decentraliserat arbetspensionssystem med många aktörer, både med tanke på en enhetlig verkställighet och likabehandlingen av aktörerna. Arbetspensionsaktörerna tillsammans med Arek Oy, som bygger arbetspensionsbranschens informationssystemtjänster, beslutar om och formulerar verksamhetsprinciperna också för teknologilösningar.
– Även när vi beslutar om arkitektur och teknologi tar vi hänsyn till branschens gemensamma riktlinjer. Inom ramen för dem strävar vi för vår del efter att säkerställa en kostnadseffektiv och bäst fungerande helhetslösning, säger Keveri som leder arkitekturgruppen.
– I förberedelserna har man kommit fram till dessa lösningar genom ett brett samförstånd.
Samordningen av stora sakhelheter och specifika behov kräver djup specialkompetens om funktionella detaljer. Det räcker inte med bara substanskunskap om arbetspensionsbranschen eller att kunna gestalta omfattande helheter, utan det behövs också en bred förståelse för hur man med hjälp av teknologi kan stöda affärsverksamhetens behov.
Arbetspensionsbranschens samarbetsgrupper tar ställning till hur olika lösningar och genomföranden passar in i de gemensamt överenskomna ramarna.
En viktig roll i att stödja gemensamma projekt har arbetspensionsbranschens teknologigrupp (TTR), den gör de stora teknologiska och arkitektoniska riktlinjerna för arbetspensionsbranschens gemensamma system. De affärsverksamhetsmässiga riktlinjerna görs å sin sida av arbetspensionsbranschens styrgrupp för pensionsförsäkringens gemensamma tjänster EPO.
Den lösningsinriktade fingertoppskänslan för teknologi- och arkitekturhelheten finns hos specialexperterna inom arbetspensionsbranschens arkitekturgrupp.
Specialkunskaper inom branschen gemensam kraft
Arkitekturgruppen inom arbetspensionsbranschen som leds av Tarja Keveri, utvecklingschef vid Pensionsskyddscentralens registertjänster, består av experter inom it-arkitektur från Arek och arbetspensionsbranschen. Gruppen träffas varje månad och när arbetet med Vala-projektet är som intensivast desto tätare.
Gruppen som kallas Arkki har gjort ett enormt grundarbete tillsammans med Arek. I sitt arbete har gruppen strävat efter största möjliga transparens i granskningen av olika teknologialternativ under de olika faserna av gestaltningen av helheten.
– Tillsammans med Areks chefsarkitekt Petri Suominen och sekreterare Camilla Juntunen förbereder vi först dagordningen på Pensionsskyddscentralen och kommer överens om vem som ska producera vilket material till mötena, berättar Keveri.
Sammansättning av arbetspensionsbranschens arkitekturgrupp
I Arkki-gruppen, dvs. arbetspensionsanstaltens gemensamma arkitekturgrupp, deltar från Arek huvudarkitekt Petri Suominen och teknologidirektör Mikko Kirveskoski samt gästande ämnesexperter från Arek.
Gruppen består av experter med djup kunskap inom helhetsarkitektur, affärsverksamhets-, informations- och systemarkitektur samt teknologiarkitektur. Följande representanter från arbetspensionsbranschen medverkar i arkitekturgruppen:
- Mika Ahvonen, Ilmarinen
- Benita Heinonen, Veritas
- Camilla Juntunen, sekreterare, Pensionsskyddscentralen
- Tarja Keveri, ordförande, Pensionsskyddscentralen
- Jussi Koskinen, LPA
- Janne Miettinen, Elo
- Veli-Matti Mäkinen, Varma
- Heikki Paatela, Keva
- Petri Suhonen, Porasto.