30 år av Finlands EU-medlemskap och fri rörlighet – Europeiska MoveS-nätverket sammanträdde på Pensionsskyddscentralen
Seminariesalen fylldes av experter som samlades på Pensionsskyddscentralen (PSC) för att diskutera frågor kring samordning av den sociala tryggheten och arbetstagares fria rörlighet.
MoveS är ett nätverk som består av experter från alla EU-och EES-länder. Nätverket fungerar som juridiskt stöd för Europeiska kommissionen i frågor som gäller arbetstagarnas fria rörlighet och samordningen av de sociala trygghetssystemen.
– Syftet med samarbetsnätverket är också att öka kunskaperna om arbetstagarnas fria rörlighet och samordningen av de sociala trygghetssystemen i Europa hos experterna i medlemsländerna, säger enhetschef Matias Kainu på Pensionsskyddscentralen.
Kainu och specialsakkunniga Anna-Kaisa Tuovinen från Institutet för hälsa och välfärd är nätverkets sakkunniga i Finland och ansvarade för seminariearrangemangen här.
Årligen ordnas seminarier på olika håll i Europa. Seminarierna är avsedda för experter på olika områden som i sitt arbete behöver aktuell information om arbetstagarnas rörlighet och samordningen av de sociala trygghetssystemen.
Jubileumsåret för EU-medlemskapet centralt tema för dagen
Jubileumsåret för Finlands EU-medlemskap till ära erbjöd seminariet 30th Anniversary of Finland’s EU membership – retrospective insights and recent issues regarding Social Security Coordination and Free Movement of Workers en återblick på hur lagstiftningen om social trygghet har anpassats under medlemskapet.
Biträdande justitieombudsman Maija Sakslin blickade tillbaka på tiden då Finland först gick med i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och senare i EU. På den tiden bearbetades Finlands lagstiftning om social trygghet så att den blev kompatibel med EU-regleringen.
Direktör Essi Rentola på social- och hälsovårdsministeriet gav en översikt över den tid då Finland varit medlem i EU och berättade att ändringarna av den sociala tryggheten trots EU-medlemskapet fortfarande i regel grundar sig på nationella utgångspunkter och att endast få ändringar av den nationella lagstiftningen har gjorts rent på grund av EU.
På seminariet behandlades också utvecklingen av EU-domstolens rättspraxis och aktuella frågor kring arbetstagarnas fria rörlighet och samordningen av den sociala tryggheten. Dessa teman behandlades bl.a. av professor Elias Felten från Salzburgs universitet, Els Vertongen och Carita Rammus från Europeiska kommissionen och Anu Ikonen från Regionalförvaltningsverket.
Seminariets ordförande Matias Kainu sammanfattar diskussionen och säger att överraskande många av de frågor kring samordningen av den sociala tryggheten som diskuterades för 30 år sedan fortfarande är aktuella. Å andra sidan är t.ex. distansarbete utomlands ett tema som har medfört helt nya utmaningar och därför kräver nya lösningar.
– Särskilt tänker jag på Maija Sakslins påpekande att även om lagstiftning och praxis om samordning av den sociala tryggheten inte är det lättaste att komma till rätta med, har det skapats fungerande samarbetsmekanismer för att administrera denna juridiska helhet, vilka underlättar det nationella genomförandet av regleringen på EU-nivå, summerar Kainu.
Läs mer: