Inlärningsspel gör pensionsfrågorna till en del av ungdomars vardag
Pensionsskyddscentralen (PSC) har i samarbete med Nuorten Akatemia tagit fram ett digitalt inlärningsspel om arbetspensioner. Spelet kan spelas i yrkesläroanstalter och gymnasier.
Pensionsskyddscentralen (PSC) har i samarbete med Nuorten Akatemia tagit fram ett digitalt inlärningsspel om arbetspensioner. Spelet kan spelas i yrkesläroanstalter och gymnasier.
Arbetslivspension som infördes i pensionsreformen år 2017 verkar fungera som planerat: som specialpension för personer som arbetat länge i tunga arbeten. Pensionsskyddscentralens (PSC) forskning visar att de som får arbetslivspension i genomsnitt har arbetat 44 år vid 63 års ålder och utsatts för fysisk ansträngning under arbetslivet.
En ny åldersklass, de födda år 1961, uppnår sin lägsta arbetspensionsålder från och med slutet av år 2025. Lägsta åldern för partiell förtida ålderspension höjs till 62 år. Arbetspensionerna höjs med en dryg procent. Närmare information om pensionsreformens innehåll kommer att finnas att tillgå.
Den totala arbetslivslängden ökar ganska långsamt. En majoritet av finländarna arbetar längre än förr, men en del rentav mindre än tidigare, visar Pensionsskyddscentralens (PSC) nya undersökning.
I decembernumret av tidskriften Arbetspension diskuteras relationen mellan staten och arbetspensionssystemet. Tre ekonomivetare talar om arbetspensionsfondernas roll som balanserare av de offentliga finanserna.
Höjningen av pensionsåldern har klart senarelagt pensionsövergångarna och avslutandet av arbetet. Den har bland annat höjt sysselsättningsgraden för 63-åringar till nära 60 procent. Före 2017 års pensionsreform var sysselsättningsgraden 34 procent.
Löntagarnas medianinkomst var i fjol 3 105 euro i månaden, en ökning med 4,1 procent från året innan. Medianinkomsten för män var över 3 400 euro och för kvinnor över 2 800 euro, framgår det av Pensionsskyddscentralens (PSC) färska lönestatistik över arbetspensionsförsäkrade.
Antalet närståendevårdare i arbetsför ålder har ökat med cirka 60 procent åren 2005–2023. Närståendevårdarnas yrkesbanor och inkomster har för första gången undersökts i större omfattning. Enligt Pensionsskyddscentralens undersökning befinner de sig i en svagare ställning på arbetsmarknaden än den övriga befolkningen redan innan närståendevården officiellt börjar.
Utvecklingen av arbetslivslängden ser måttlig ut när den granskas med Pensionsskyddscentralens (PSC) nya mätare som baserar sig på förhållandet mellan tiden i arbetskraften och förväntad livslängd. Beslutet om beräkningen av arbetslivskvoten fattades i samband med pensionsreformen 2017.
Det pågående gemensamma it-systemprojektet inom arbetspensionsbranschen förnyar de nuvarande systemen för försäkring och beräkning. I Vala-projektet sträcker sig effekterna av förnyelserna till den mest centrala delen av de verkställande tjänsterna för arbetspensioner, nämligen intjäningsregistret. Arbetspensionsbranschens arkitekturgrupp stöder den teknologiska förnyelsen.
Pensionsskyddscentralen (PSC) är ett lagstadgat samarbetsorgan och sakkunnig inom utvecklingen och verkställigheten av arbetspensionsskyddet.