Työllisyysrahaston osuus
Työllisyysrahaston osuudella työeläkekustannuksista rahoitetaan palkansaajien ansiosidonnaisilta työttömyys- ja koulutusajoilta sekä vuorotteluvapailta saatujen etuuksien perusteella karttuneita eläkkeitä.
Työllisyysrahaston osuutta työeläkekustannuksista kutsutaan lyhyemmin TR-osuudeksi. Työllisyysrahasto maksaa TR-osuuden vuosittain Eläketurvakeskukselle, joka hyvittää sen TYEL-eläkelaitoksille, Merimieseläkekassalle, Kevalle, Kirkon eläkerahastolle, Kansaneläkelaitokselle, Suomen Pankille ja Ortodoksisen kirkon papiston eläkekassalle.
Työllisyysrahasto suorittaa lisäksi erillisen osuuden suoraan Valtion Eläkerahastolle ansiosidonnaisilta etuuspäiviltä karttuvien eläkeosien rahoitusta varten.
Työllisyysrahaston osuus noudattelee samaa kehitystä työttömyysasteen kanssa, sillä se koostuu ansiosidonnaisilta ajoilta karttuneista eläkkeen osista. 90-luvun laman suurtyöttömyyden aikana TR-osuus nousi huomattavasti. Sen jälkeen se on laskenut matalammalle tasolle, mutta on vähitellen noussut vuosina 2009–2015. 2016-2019 TR-osuuden määrä on laskenut, vuonna 2020 se on noussut vuoden 2015 tasolle ja viime vuosina TR-osuuden määrä on taas laskenut.
TR-osuuden ja työttömyysasteen kehitys vuosina 1990–2023. Lähde: Tilastokeskus (työttömyysaste), Eläketurvakeskus.
Aiheesta muualla:
- Työllisyysrahasto
- TR-osuuden ennakoiden ja lopullisen osuuden aikasarja ja esitykset
- Julkaisu: Työeläkkeiden kustannustenjako -kirja
- Julkaisu: Työeläkkeiden kustannustenjako -raportti
- Julkaisu: Työttömyysvakuutusrahaston maksu työeläkejärjestelmälle vuosina 2005–2015
- Kustannustenjakoperusteet (Työeläkelakipalvelu)
- Aikasarja TR-osuuden jaossa käytettävistä q-kertoimista (Työeläkelakipalvelu)