Petteri Orpon vuoden 2023 kesäkuussa aloittaneen hallituksen ohjelmaan sisältyy eläketurvaan liittyviä kirjauksia. Hallitusohjelmassa todetaan mm., että valtiovarainministeriön ja ETK:n yhteistyönä tehdään arviointi, jonka pohjalta etsitään keinoja eläkevakuutusmaksutason pitkän aikavälin vakauttamiseen sekä julkisen talouden kokonaisuuden merkittävään vahvistamiseen pitkällä aikavälillä sääntöpohjaisen vakautusjärjestelmän avulla. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt yhdessä pohtivat tarpeelliset toimet tavoitteiden saavuttamiseksi tammikuuhun 2025 mennessä. 

Hallitusohjelmassa muita eläkejärjestelmää koskevia kirjauksia ovat mm.:

  • ”Hallitus ottaa käyttöön julkisen talouden kannalta kustannustehokkaan osatyökyvyttömyyden ja täyden työkyvyttömyyseläkkeen lineaarimallin, joka tukee palkan ja eläkkeen yhteensovittamista, niin että työnteko kannattaa aina.”
  • ”Hallitus mahdollistaa joustavan paluun työkyvyttömyyseläkkeeltä työelämään vakinaistamalla työkyvyttömyyseläkkeen lepäämissäännöksen.” Eduskunnalle on syyskuussa 2024 annettu hallituksen esitys lepäämislain jatkamisesta vuoden 2025 loppuun. Esityksessä todetaan seuraavasti: ”Hallitusohjelmakirjaukseen liittyen on tarkoitus aloittaa lineaarisen mallin valmistelu ja se voisi olla vaihtoehto nykyisen lepäämislain vakinaistamiselle. Valmisteluaikataulun takia tässä vaiheessa pidetään tarkoituksenmukaisena jatkaa nykyisen lepäämislain voimassaoloa yhden vuoden ajan. Tilannetta voidaan arvioida myöhemmin uudelleen.”
  • ”Iäkkäämpien työllistämiseen liittyviä taloudellisia velvoitteita kevennetään mm. siten, että yli 55-vuotiaina aidosti uusina työntekijöinä palkatuista henkilöistä yrityksille syntyvä työnantajien työeläkemaksun maksuluokkavaikutus poistetaan.” Muutos on vahvistettu TyEL-yhtiöiden maksuluokkamalliin.
  • ”Vuorotteluvapaajärjestelmästä luovutaan.” Vuorotteluvapaajärjestelmä on lakkautettu 1.8.2024 alkaen. Myös aikuiskoulutustukijärjestelmä on lakkautettu 1.6.2024 alkaen hallitusohjelman mukaisesti. Vuorottelukorvaus- ja aikuiskoulutustukiajalta karttuu työeläkettä niin pitkään kuin niitä vielä voi olla maksussa.
  • ”Käynnistetään arviointi YEL-järjestelmän kehittämistarpeista. Osana arviointia selvitetään YEL-maksujen keskittämistä Melaan.” Arviointi käynnistettäneen vuoden 2024 aikana.

Lisäksi hallitus on antanut eduskunnalle esitykset Kelan eläkkeiden ja eräiden muiden etuuksien alaikärajojen nostamisesta 16 vuodesta 18 vuoteen sekä Kelan vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeiden maksun lopettamisesta ulkomaille. Muutokset tulisivat voimaan 1.1.2025.

Aiheesta muualla:

Työeläkejärjestelmän uudistamista selvittävä työryhmä

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtionvarainministeriö ovat 18.10.2023 asettaneet työryhmän selvittämään työeläkejärjestelmän uudistamista. Työryhmässä ovat edustettuina kyseisten ministeriöiden lisäksi työmarkkinakeskusjärjestöt ja asiantuntija Eläketurvakeskuksesta (johtaja Allan Paldanius). Työryhmän puheenjohtajana toimii osastopäällikkö Liisa Siika-aho ja työryhmän toimikausi päättyy 31.1.2025.

Lue lisää Etk.fi:ssä:

Aiheesta muualla:

Sosiaaliturvan kokonaisuudistus

Sosiaaliturvan kokonaisuudistus on käynnistynyt maaliskuussa 2020 vuonna 2019 sovitun hallitusohjelman mukaisesti. Uudistusta valmistelemaan perustettiin parlamentaarinen komitea. Komitean toimikausi on 23.3.2020 – 31.3.2027.

Komitean puheenjohtajana toimii tutkimusprofessori Pasi Moisio, THL. Komitean pysyvänä asiantuntijajäsenenä ensimmäisellä kaudella oli ETK:sta Mikko Kautto ja pääkomitean apuna työskenteli 5 jaostoa, joista kolmessa oli jäseniä Eläketurvakeskuksesta. Komitean väliraportti julkaistiin maaliskuussa 2023. Siihen pohjautuvat vuoden 2023 hallitusohjelmaan otetut kirjaukset, jotka liittyvät mm. sosiaaliturvan yksinkertaistamiseen ja yhden perusturvaetuuden kehittämiseen.

Komitean toisella kaudella komitean asiantuntijajäsenenä ETK:sta toimii osastopäällikkö Susan Kuivalainen. Sosiaali- ja terveysministeriö on lisäksi asettanut komitealle arviointi- ja selvitysryhmän, jonka tehtävänä on tuottaa arviointeja ja selvityksiä, toteuttaa komitean ehdotuksia koskevat esivalmistelun selvitykset ja arvioinnit sekä tukea komitean työn vaatimien laajempien selvitys- ja tutkimushankkeiden suunnittelussa ja koordinoinnissa. ETK:n jäsen tässä ryhmässä on erikoistutkija Ilari Ilmakunnas.

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.