EU-lainsäädännön kehittäminen
EU:n sosiaaliturva-asetukset eli niin sanottu sosiaaliturvaa koskeva koordinaatiolainsäädäntö on työeläketurvan kannalta merkittävin EU:n lainsäädäntökokonaisuus. Suomalaisen työeläketurvan osalta EU:n sosiaaliturva-asetuksia (jatkossa EU-asetukset) sovelletaan sekä yksityisen että julkisen sektorin lakisääteisiin työeläkkeisiin.
Eläketurvakeskus seuraa eri lainsäädäntöalojen kehitystä ja pyrkii tarvittaessa vaikuttamaan niihin Suomen työeläkejärjestelmän näkökulmasta yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Eläketurvakeskus osallistuu työeläkejärjestelmän asiantuntijana meneillään olevan säädöshankkeiden sekä uuden lainsäädännön kehittämiseen. Eläketurvakeskus on myös mukana EU-asetusten tulkintaa koskevien kysymysten valmistelussa ja tuottaa EU-asetuksia koskevia soveltamisohjeita.
EU:n sosiaaliturva-asetukset
EU:n sosiaaliturva-asetukset 883/2004 ja 987/2009 muodostavat eri maiden sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista eli koordinaatiota koskevan oikeudellisen kokonaisuuden. EU-asetuksissa on säännöksiä muun muassa ulkomaille lähetettyihin työntekijöihin sovellettavaan sosiaaliturvalainsäädäntöön liittyen. EU-asetukset ovat jäsenmaissa suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä.
EU-asetusten kehittämisestä vastaa Euroopan komissio, jossa puolestaan sosiaaliturva-asioista vastaa erityisesti työllisyys- ja sosiaaliasioiden pääosasto. Merkittävä rooli asetusten kehittämisessä on myös EU:n jäsenvaltioiden hallituksen edustajista (Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö) koostuvalla sosiaaliturvan yhteensovittamista käsittelevällä hallintotoimikunnalla.
Hallintotoimikunnassa käsitellään ehdotukset EU-asetusten muutoksista. Hallintotoimikunnan tehtävänä on muun muassa käsitellä kaikkia hallinnollisia ja tulkinnallisia kysymyksiä, jotka johtuvat EU-asetusten säännöksistä. Hallintotoimikunnan tehtävänä on lisäksi helpottaa EU-asetusten yhdenmukaista soveltamista jäsenvaltioissa. Hallintotoimikunta antaa tätä varten muun muassa päätöksiä ja suosituksia EU-asetusten säännösten soveltamisesta. Eläketurvakeskus osallistuu hallintotoimikunnan asettamiin työryhmiin.
Sosiaaliturvan koordinoinnissa tärkeä asema on unionin tuomioistuimen tuomioilla. Tuomioistuin on useassa tapauksessa ottanut kantaa esimerkiksi siihen, mitä kansallista lainsäädäntöä pidetään EU-asetusten soveltamisalaan kuuluvana, ja mitä sosiaaliturvaetuuksia on näin ollen maksettava muihin EU-maihin. Lisäksi tuomioistuin on ottanut kantaa myös esimerkiksi lähetetyn työntekijän lainvalintasäännösten soveltamiseen. Unionin tuomioistuimen ratkaisut vaikuttavat suoraan jäsenvaltioissa EU-oikeuden tulkintaan. Unionin tuomioistuimella on siten keskeinen asema EU-oikeuden tulkinnassa ja kehityksessä.
EU-asetusten uudistustyö on parhaillaan käynnissä EU:n toimielimissä. Komissio antoi ehdotuksen sosiaaliturva-asetusten muuttamisesta vuonna 2016 ja muutosehdotuksia on sen jälkeen käsitelty eri maiden puheenjohtajuuskausilla. Muutoksilla tavoitellaan EU-asetusten säännösten selkeyttämistä ja yksinkertaistamista. Muutoksilla on tarkoitus myös edistää säännösten täytäntöönpanon toimivuutta, jotta EU:ssa liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaoikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin.
Aiheesta muualla:
EU:n sosiaaliturvan koordinointi (Euroopan komissio)
Lue lisää Etk.fissä:
Työ EU-maassa (Eläketurvakeskus)
Euroopan työviranomainen (European Labour Authority, ELA)
Euroopan työviranomainen (ELA) tekee yhteistyöötä komission alaisen sosiaaliturvan yhteensovittamisasioita käsittelevän hallintotoimikunnan kanssa. ELA tukee hallintotoimikuntaa EU-asetusten soveltamisasioissa oman toimivaltansa puitteissa. Sen lisäksi ELA:n toimivaltaan kuuluu työoikeuteen liittyviä asioita. ELA:n päätehtävinä on:
- helpottaa tiedonsaantia työvoiman liikkuvuuteen liittyvistä oikeuksista ja velvoitteista EU:ssa sekä asiaankuuluvista palveluista
- helpottaa ja edistää koordinointia jäsenmaiden välillä alan EU-lainsäädännön täytäntöönpanossa, myös helpottamalla samanaikaisia ja yhteisiä tarkastuksia
- tukea jäsenmaiden yhteistyötä pimeän työn torjumisessa
- toimia välittäjänä jäsenmaiden välisissä rajat ylittävissä riita-asioissa ja helpottaa niiden ratkaisemista.
EU:n pimeän työn vastaisen yhteistyöfoorumin (European Platform to Tackle Undeclared Work) toimii ELA:n alaisuudessa. Foorumin keskeisenä tavoitteena on edistää Euroopan unionin ja jäsenmaiden viranomaisten sekä muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. Lisäksi foorumissa luodaan valmiuksia puuttua pimeän työn rajat ylittäviin tilanteisiin sekä lisätään tietoisuutta pimeään työhön liittyvistä kysymyksistä ja ilmenemismuodoista, jotta niihin voidaan puuttua aiempaa tehokkaammin ja tuloksellisemmin. Eläketurvakeskus on mukana työ- ja elinkeinoministeriön alaisessa kansallisessa yhteistyöverkostossa, joka tukee foorumin toimintaa.
Aiheesta muualla: