Saitko eläkeotteen Ruotsista? Moni hämmästyy lukemaansa
Orange kuvert eli oranssi kirjekuori on Ruotsin lakisääteistä eläketurvaa koskeva eläkeote, joka kolahtaa vuosittain noin 85 000 suomalaisen postiluukusta. Eläkeote on vuosien saatossa tarjonnut työikäisille tietoa Ruotsissa karttuneesta eläkkeestä ja ennustanut eläkkeen määrän. Eläkeläisille Ruotsin eläkeote on puolestaan kertonut, paljonko eläkettä maksetaan tulevana vuonna.
Lue ajantasaisempi blogi Ruotsin eläkeotteesta: Saitko postia Ruotsin eläkeviranomaiselta? Ohjeita eläkeotteen lukemiseen (16.1.2023)
Nyt Ruotsin eläkeviranomainen Pensionsmyndigheten on muuttanut eläkeotetta ja olemme Eläketurvakeskuksessa saaneet paljon kyselyitä suomalaisilta eläkevakuutetuilta ja eläkkeensaajilta. Suomalaiset ihmettelevät oranssin kirjekuoren uutta sisältöä. Ruotsin eläkeote on muuttunut vaikeaselkoiseksi, ellei jopa harhaanjohtavaksi. Missä on ennuste tulevasta eläkkeestä?
Ei enää eläke-ennustetta – mitä jäi jäljelle?
Vuoden 2018 oranssissa kirjekuoressa ei ole enää eläke-ennustetta, tietoa eläkkeen tavoiteiästä eikä henkilökohtaista PIN-koodia. Mitä jäi jäljelle? Katsotaan työikäisille tarkoitetun eläkeotteen ensimmäistä sivua tarkemmin.
Kuva 1. Orange kuvert, ensimmäinen sivu. Esimerkkilaskelma.
Ensimmäinen sivu sisältää katsauksen kokonaiseläkeoikeudesta Ruotsin lakisääteisessä eläkejärjestelmässä. Sivun taulukossa luetellaan, mistä osista eläkeoikeus muodostuu (mm. eläketilien nykyarvo, eläkeindeksien vaikutus, perintövoitto, rahastoeläkkeen hallintokulut, rahastoiden arvonmuutos).
Olennaisin tieto monelle lukijalle lienee taulukon alaoikealla ”Summa intjänad allmän pension”. Kyseessä ei ole irrallinen rahamäärä, jonka voisi nostaa halutessaan, vaan eläkepääoma, josta kuukausieläke aikanaan lasketaan.
Vaikka oranssissa kirjekuoressa ei ole enää eläke-ennustetta, on eläkepääomasta silti mahdollista laskea suuntaa antava kuukausieläke. Kun jäät eläkkeelle, Ruotsin eläkepääoma jaetaan vuosittain vahvistettavalla jakoluvulla, joka kuvastaa keskimääräistä elinaikaodotetta (ja miten pitkään tilillä olevien rahojen tulisi riittää).
Jos esimerkiksi kuvittelemme, että kuvan nro 1 henkilö on syntynyt vuonna 1954 ja haluaa jäädä eläkkeelle sen kuukauden alusta, jolloin täyttää 65 vuotta, hänen kuukausieläkkeensä olisi ennen veroja noin 700 euroa kuukaudessa.
Yksinkertaistettu laskukaava on: 1401185 SEK /16,71 jakoluku / 12 kk = 6987,76 SEK/kk = n. 700 €/kk. Jakoluvun (delningstal) voi selvittää Pensionsmyndighetenin verkkosivustolta.
Eläkeoikeutta nolla kruunua?
Ruotsin eläkeotteen toisella sivulla on katsaus, minkä verran henkilö on kasvattanut uutta eläkeoikeutta viimeksi vahvistetun verovuoden aikana (vuonna 2016).
Kuva 2. Orange kuvert, toinen sivu.
Suomessa asuville lukijoille on tavanomaista, että taulukossa lukee nolla Ruotsin kruunua. Tämä tieto ei kuitenkaan ole ristiriidassa eläkeotteen ensimmäisen sivun kanssa, vaan tarkoittaa sitä, että eläkeotteen saaja ei ole työskennellyt Ruotsissa vuoden 2016 aikana tai nostanut sellaista ruotsalaista sosiaalietuutta, mikä kartuttaa eläkeoikeutta.
Kehitys kuin vuoristorata
Suomessa asuvan lukijan näkökulmasta eläkeotteen kehitys on kulkenut ylä- ja alamäkeä.
Vuosien saatossa eläkeotetta on paranneltu ja tietoa on selkeytetty. Vuonna 2014 eläkeotteen saajat saivat kirjeen mukana henkilökohtaisen PIN-koodin MinPension.se ja Pensionsmyndighetenin verkkopalveluun, joista saa tietoa lakisääteisen eläkeoikeuden lisäksi myös työmarkkinasopimuseläkkeistä ja mahdollisista vapaaehtoisista eläkesäästöistä. Eläke-ennusteesta tuli myös vuonna 2015 entistä tarkempi, kun tieto asumisen pituudesta alkoi seurata Ruotsin väestörekisterikeskuksen tietoja eikä ennuste enää olettanut, että kirjeen vastaanottajilla on oikeus täyteen asumisperusteiseen takuueläkkeeseen.
Kun Pensionsmyndigheten poisti eläke-ennusteen paperisesta eläkeotteesta ja kiristi tietoturvavaatimuksia, Suomessa asuvien näkökulmasta parannukset pyyhittiin pois.
Ilo loppui lyhyeen
Kesäkuusta 2017 lähtien kirjautuminen verkkopalveluihin on onnistunut vain ruotsalaisilla pankki- tai e-tunnuksilla.
Pensionsmyndigheten on taustalla kehittänyt omia verkkopalveluitaan, jotta eläkevakuutetut saisivat siellä entistä kattavammin tietoa Ruotsin koko eläketurvasta, ei enää vain lakisääteisestä eläkkeestä. Pensionsmyndighetenin tarkoitus on ollut hyvä, mutta Suomessa asuvien kohdalla toteutuma on ollut päinvastainen.
Pensionsmyndighetenin tarkoitus on ollut hyvä, mutta Suomessa asuvien kohdalla toteuma on ollut päinvastainen
Tämä on harmillista, sillä Suomessa asuvien eläkevakuutettujen mahdollisuudet ymmärtää Ruotsin eläketurvaa on heikentynyt. Moni suomalainen olettaa yhä, että oranssi kirjekuori kattaa koko eläketurvan. Ilman pääsyä verkkopalveluun eläkevakuutettu ei välttämättä ymmärrä hakea Ruotsissa työnantajan maksamaa työmarkkinasopimuseläkettä, mikä saattaa täydentää Ruotsista saatavaa kokonaiseläkepottia mukavasti.
Tulevaisuudessa suomalaiset paremmin huomioon?
Näin asiakaslähtöisyyden aikakautena on toivottavaa, että oranssi kirjekuori muuttuisi entistä selkeämmäksi tai keksitään keino, jolla myös Ruotsin ulkopuolella asuvat voivat kirjautua parannettuun verkkopalveluun. Eläkevakuutetut ja eläkkeensaajat ovat harvemmin kiinnostuneita eläkejärjestelmien rakenteista tai siitä, miten eläke lasketaan. Useimpien lukijoiden mielessä on summa, mikä jää käteen.
Vaikka 85 000 suomalaista ovat pisara meressä 7,5 miljoonan kirjekuoren lähetyksessä, on se silti määrä, jota ei voi jättää huomioimatta. Ruotsissa laki sanoo, että eläkeote on lähetettävä kaikille niille, joilla on oikeus Ruotsin eläkkeeseen. Mutta sanooko laki mitään tiedon ymmärrettävyydestä?
Lisätietoa Pensionsmyndighetenistä
Saat Ruotsin eläke-ennusteen tai lisätietoa eläkeotteestasi ottamalla yhteyttä Pensionsmyndigehetenin asiakaspalveluun.
Jos haluat itsellesi eläke-ennusteen verkosta, sinun tulee ensin kirjautua verkkopalveluun ruotsalaisilla pankki- tai e-tunnuksilla. Sähköinen kirjautuminen ei tällä hetkellä ole mahdollista, ellet ole kirjoilla Ruotsissa tai omista ruotsalaisia pankkitunnuksia.
Pensionsmyndigehetenin lukuohje Orange kuvertiin
Pensionsmyndighetenin asiakaspalvelu
Päivitetty 10.1.2023: kirjoituksen alkuun lisätty linkki uuteen Ruotsin työeläkeotetta käsittelevään blogikirjoitukseen (Saitko postia Ruotsin eläkeviranomaiselta? Ohjeita eläkeotteen lukemiseen (16.1.2023))
eu eläke asiantuntija..no jo titteli ,mitä tässä ny on uutta ja mikä vanhaa
pystyttekö hakemaan myös norjan eläke tiedot .kun eläketurvakeskus ei näköjään siihen pysty…
eli saanko ruotsista eläkkeeen vielä 61 vuotiaana vaikka se muuttui 65v vuoteen 2024 mennessä täytän 61v ensivuoden helmikuussa
Markku Timonen:
Vuoden 2018 oranssissa kirjekuoressa ei ole enää eläke-ennustetta, tietoa eläkkeen tavoiteiästä eikä henkilökohtaista PIN-koodia. Ellei sinulla ole ruotsalaisia e- tai pankkitunnuksia, saat jatkossa Ruotsin eläke-ennustesi ottamalla yhteyttä Pensionsmyndigehetenin asiakaspalveluun.
—
Valitettavasti emme näe Norjan eläketietoja Eläketurvakeskusta. Voimme neuvoa Norjan eläkkeen hakemisessa ja jos olet jo saanut päätöksen Norjasta, voimme antaa lisätietoja siitä, mitä Norjan päätös sisältää.
Jos haluat pyytää eläkearvion Norjasta, sinun tulee olla henkilökohtaisesti yhteydessä Norjan eläkelaitokseen.
Kysy tarvittaessa lisää Eläketurvakeskuksen asiakaspalvelusta (ulkomaiset eläkeasiat):
Puhelin: 029 411 2818
Sähköposti: asiakaspalvelu(at)etk.fi.
Tavoitat meidät myös chatilla Etk.fi:ssä ja Työeläke.fi:ssä. Asiakaspalvelijamme ovat käytettävissäsi, kun sivuston oikeassa reunassa näkyy chat-välilehti ”Kysy meiltä”.
Vesa Vuorio:
Voit hyvin hakea Ruotsin eläkkeen maksuun 61-vuotiaana ensi vuoden helmikuussa. Ruotsin työeläkeikä nousee portaittain niin, että vähimmäiseläkeikä nousee 62 vuoteen vuonna 2020, 63 vuoteen vuonna 2023 ja 64 vuoteen vuonna 2026.
Voit hakea Ruotsin eläkkeen samoilla lomakkeilla, joilla Suomenkin eläkettä haetaan. Täytä Suomen eläkehakemuslomake sekä asumista ja työntekoa ulkomailla koskeva lisätietolomake, liite U. Palauta lomak-keet Eläketurvakeskukseen (ETK), Kelaan tai työeläkelaitokseesi.
Haethan ulkomaista eläkettä ajoissa, noin 6-9 kuukautta ennen eläkkeen toivottua alkamisajankohtaa. Elä-kehakemuksen käsittely saattaa kestää ulkomailla pitkään
Tarkempia tietoja eläkkeen hakemisesta sekä maakohtaista lisätietoa löydät Työeläke.fi -verkkopalvelusta sekä Näin haet eläkettä ulkomailta –esitteestä.
Kysy tarvittaessa lisää Eläketurvakeskuksen asiakaspalvelusta (ulkomaiset eläkeasiat):
Puhelin: 029 411 2818,
Sähköposti: asiakaspalvelu(at)etk.fi.
Tavoitat meidät myös chatilla Etk.fi:ssä ja Työeläke.fi:ssä. Asiakaspalvelijamme ovat käytettävissäsi, kun sivuston oikeassa reunassa näkyy chat-välilehti ”Kysy meiltä”.
olen saanut kirjeen teiltä eläkkeestä ja olisin kysynyt vopitteko soittaa minulle kun en enää osaa puhua ruotsia paljon 0409357225 naantalissa asun ja olisin kysynyt saako eläkkeen yhtenä summana vai vuosittain kunnioittaen RIITTA ALINA MANKOLANAHO VOITTEKO OTTAA HETI YHTEYTTÄ TÄYTI 20.08.2020 62 VUOTTA KIITOS KAUNIS TEILLE
Olen ollut eläkkellä nyt n. 6 vuotta ja edelleen on Ruotsista ansaittu eläke ihmetyksen aiheena. Ensinnäkin varsinainen eläkekertymä ei noudata alkuunkaan niitä eläkekertymä lukuja mitä ns. basbelopp tai aikanaan saatu ATP-pisteet olisi pitänyt antaa. Korko siis alle 2,9% kun Suomessa eläkekertymän takuukorko oli 4,5 %. Tuo Orange kuvert antoi myös jo sieltä 90 -luvulta saakka täysin virhellistä tietoa, (8 000 SEK/kk) koska vasta lopullisen eläkkeen osuus kertoi että, (aprilliä) olisi pitänyt asua Ruotsissa 40 vuotta että saa koko eläkkeen. Koska asuin vain n. 18 vuotta eläkeosuus putosi puoleen. Lisäksi tämä ATP tai nykyinen Työmarkkinasopimuseläke jäi saamatta Metalliliiton puolelta, johon olin osallistunut liiton kautta vuodesta 1970 vuoteen 1980. Sitä kun ei laskettu kun vasta 28-vuotiaasta alkaen, syytä en tiedä? SIF (nyt Alecta) maksaa kyllä pientä Tjänstepensionia josta revitään 25% SINK-vero suomen 27,67 % veron lisäksi. Koko tulokertymä on alle 21 000 € /v. josta Ruotsin osuus n. 5 000 € / v.
Kun on tehnyt koko ikänsä töitä, niin kuvitteli eläkkeensä olevan 60% palkasta, siis nykyrahan arvolla. Palkkahan oli Ruotsissa ostovoimalla mitattuna nykyrahassa n. 5 – 6 000 €. Millä tämän saa oikein itselleen selitettyä?
saanko ruotsin eläkkeestä päätöksen pikaisesti
Olen järkyttynyt Ruotsin maksamasta eläkkeestä. Työskentelin lähes 11 vuotta siellä ja lopputulos on 303 €, miinus ruotsin verot ja siitä vielä miinus suomen verot. Olen synt.1958 ja aloin nostaa eläkettä 63 v.
Jo nyt on för pannade.Mulle on sieltä maksettu eläkettä 30 vuotta.
Nyt ilmoitetaan että maksu loppuu tämän vuoden 2022 lopussa.
Pe.kele että meitä kyykytetään noin vaan.Olen sinne maksanut verot
työstä ja eläkkeestäkin.toivottavasti kruununne menee persiilleen.
En ole saanut semmoista tietoa Ruotsista että eläkkeen maksu päättyisi vuoden 2022 lopussa työskentelin ruotsissa 13 vuotta jonka jälkeen palasin suomeen perheeni kanssa.
Tällainen tieto löytyy netistä
Takuueläkettä koskeva mahdollinen muutos ei vaikuta työeläkkeiden maksamiseen.Pensionsmyndigheten maksamat työeläkkeet(inkomstpension,premiepension,inkomstpensiontillägg,tilläggspension) ja muiden eläkelaitosten maksamat eläkkeet maksetaan edelleen Ruotsin ulkopuolellekin.