Blogilistaus

Yhteistarkastukset ovat osa Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemää valvontaa. ETK:n työnantajatarkastajat tekevät tarkastuksia yhteistyössä viranomaisten kanssa. Roolinamme on valvoa, että työnantajat ja yrittäjät ovat hoitaneet lakisääteisen vakuuttamisvelvollisuutensa. Tarkastuksia tehdään erilaisissa kohteissa rakennus-, tapahtuma- ja ravintola-aloilla. 

Tiedustelu työskentelystäsi – tämän nimisen lomakkeen ojennan työtä tekevälle henkilölle tarkastuskohteessa. Lomakkeella kysytään tietoja muun muassa henkilön työnantajasta, palkasta ja työtunneista. 
  
Useimmin haastateltavaksi valikoitunut henkilö täyttää lomakkeen mielellään. Joskus hän kysyy, onko lomaketta pakko täyttää. Vastaus on, että ei ole mutta lomakkeen täyttäminen on hänen omaksi edukseen. Esimerkiksi jos työnantaja on ilmoittanut työntekijälleen todellisuutta pienemmän palkan rekisteriin, työntekijän tulevaisuudessa saama työeläke on pienempi kuin mitä sen kuuluisi olla.

Yhteistarkastuksissa olen päässyt erilaisiin kohteisiin ja kohdannut eri aloilla työskenteleviä henkilöitä. Vastaanotto vaihtelee kohteittain mutta on yleensä hyvä. Tarkastus herättää hämmennystä ja uteliaisuutta erityisesti nuorissa ja ulkomaalaisissa työntekijöissä.

Ei ole harvinaista, että haastateltava työntekijä kertoo täyttäneensä saman viranomaisten yhteislomakkeen jo joskus aiemmin. On kuitenkin mahdollista, että Eläketurvakeskus itsessään ei ole hänelle tuttu. Yhtenä tarkastustoiminnan tarkoituksena onkin myös ETK:n tunnettuuden lisääminen. 

Toiminta laajentunut uusille aloille

Olen toiminut ETK:ssa työnantajatarkastajana pari vuotta. Kuulemani mukaan tarkastustoimintaan kuului aikoinaan työnantajien kirjanpidon katsominen työnantajien toimipisteillä. Nykyään tarkastustoiminnalla kerätään materiaalia ETK:n lakisääteistä työeläkevakuuttamisen valvontaa varten. Se on osa ETK:n kohdennettua ja oma-aloitteista työnantajavalvontaa.  

Eläketurvakeskuksen tarkastustyö keskittyi vuoden 2022 loppuun asti pääosin harmaan talouden riskialaksi luokiteltuun rakennusalaan. Vuonna 2023 toiminta laajeni tapahtuma- ja ravintola-aloille. Tarkastuksia tehdään ympäri Suomea, mutta pääpainotus on pääkaupunkiseudulla. 

ETK:n valvonnan avulla varmistetaan työntekijöille ja yrittäjille lain mukaan kuuluva eläketurva. Valvonnalla myös edistetään reilua kilpailua, ehkäistään harmaata taloutta ja turvataan työeläkejärjestelmän rahoituspohjaa. ETK tekee tarkastuksia pääsääntöisesti viranomaisyhteistyönä. 

Tehokasta yhteistyötä AVIn ja Veron kanssa

ETK on osa Aluehallintoviraston ja Verohallinnon muodostamaa AVE-ryhmää. Ryhmä kokoontuu useamman kerran vuodessa. ETK:n tarkastajat tekevät tarkastuskäyntejä useimmiten yhteistyössä AVI:n työsuojelun ja Veron tarkastajien kanssa.  

Tarkastuskohteessa jokainen viranomainen tekee omat tarkastustoimensa. ETK:n tarkastajat haastattelevat mahdollisimman monia työntekijöitä ja yrittäjiä. ETK kerää yhteishaastattelulomakkeet kohteessa, ja toimittaa ne myöhemmin muille tarkastajille.  

 Yhteistarkastuksista hyötyvät sekä viranomaiset että valvottavat. Kun kohteita tarkastetaan yhdessä, toiminta on tehokkaampaa ja valvonta on kattavampaa. Työnantajien ja työntekijöiden näkökulmasta yhteistarkastukset keskeyttävät työn vain yhden kerran. 

Valvonta jatkuu tarkastuskäynnin jälkeen

Työntekijän haastattelulomakkeelle ilmoittamia työsuhdetietoja verrataan rekisteritietoihin. Jos henkilöä ei ole lakisääteisesti työeläkevakuutettu tai jos eläkeyhtiölle välittyneet tiedot ovat puutteelliset, ETK selvittää puutteet ottamalla yhteyttä suoraan työnantajaan. Jos työnantaja ei korjaa puutteita itse, ETK lähettää TyEL-puutteet eläkeyhtiöön toimenpiteitä varten.

Haastateltua työntekijää ei pääsääntöisesti lähestytä uudelleen. Haastateltua henkilöä lähestytään tavallisimmin silloin, kun hän on YEL-vakuuttamaton yrittäjä. ETK pyytää häneltä selvitystä ja tarvittaessa kehottaa ottamaan YEL-vakuutuksen.

Pääsääntöisesti kentällä kohdatut työnantajat ovat hoitaneet velvoitteensa moitteetta. Yleisemmin selvitystilanteet liittyvät kansainvälisiin tilanteisiin, kuten ulkomaalaisten työntekijöiden puuttuviin A1-todistuksiin. A1-todistuksella osoitetaan kuuluminen toisen EU/ETA-maan sosiaaliturvaan. Näissä tilanteissa ETK pyytää työnantajaa toimittamaan työntekijöiden A1-todistukset tai vakuuttamaan työntekijät Suomessa TyEL:n mukaisesti, jos todistuksia ei ole.

Laskutuspalveluyritysten käyttö lisännyt ohjeistamisen tarvetta

ETK:n tarkastustoimintaa kehitetään ja sen laajentamista suunnitellaan uusille aloille. Koska työnteon monimuotoisuus on lisääntynyt ja ulkomaalaisten työvoiman käyttö on yleistynyt, yhä tärkeämmäksi on tullut eläkevakuuttamisesta ohjeistaminen.

Esimerkiksi laskutuspalveluyritysten käyttö on luonut uudenlaisen yrittäjämuodon. Kuitenkaan kaikkea laskutuspalveluyritysten kautta tapahtuvaa toimintaa ei ole tehty yrittäjäasemassa. Näihin tilanteisiin voi liittyä epäselvyyttä minkä lain mukaan vakuuttaminen hoidetaan. Joskus tarvitaan työeläketurvan ammattilaisten ratkaisua siitä, kuuluuko työskentely vakuuttaa työntekijän eläkelain (TyEL) vai yrittäjän eläkelain (YEL) mukaan. Vakuuttaminen ei siis ole vapaasti sovittavissa työn teettäjän ja suorittajan välillä.

  Jos työpaikallesi tulee joukko tarkastajia, kyseessä on todennäköisesti ennalta ilmoittamaton satunnaistarkastus. Useimmiten työnantajat ja yrittäjät eivät kuule ETK:sta tarkastuksen jälkeen mitään. Ja tämä on työnantajien ja yrittäjien kannalta hyvä merkki: Jos ETK:sta ei yhteistarkastuskäynnin jälkeen kuulu mitään, työeläkevakuuttaminen on kunnossa. 

Lisätietoa aiheesta:

Työeläkevakuuttamisen valvonta – Eläketurvakeskus (etk.fi)  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.