Blogilistaus
5.12.2018 Ismo Risku

Eläkkeelle ehtineiden naimissa olevien miesten elinkaaren ansiot ovat olleet lähes kaksinkertaisia verrattuna naimattomiin. Naisten väliset erot eri siviilisäädyissä ovat selkeästi pienempiä. Miksi näin on? Kysymykseen ei ole helppoa vastausta, mutta faktat ja selitys ilmiölle ovat Matin ja Tepon hallussa.

Naimisissa olevien 65–75-vuotiaiden miesten työeläke oli 2 100 euroa kuukaudessa vuonna 2014. Eronneilla vastaava luku oli 1 660 euroa, leskillä 1 880 euroa. Naimattomilla miehillä, siis miehillä, jotka eivät ole koskaan olleet naimisissa, eläke oli 1 220 euroa kuukaudessa. Näihin lukuihin on laskettu mukaan ainoastaan omaan työuran perusteella karttuneet työeläkkeet. Toisin sanoen, kansaneläke, takuueläke ja mahdollinen leskeneläke eivät sisälly lukuihin.

Numerot kertovat, että naimisissa olevien miesten työeläke on siis 1,7-kertainen verrattuna naimattomien eläkkeeseen. Työeläkkeen määrä on kohtuullisen hyvä kuvaus elinaikaisten ansiotulojen määrästä. Niinpä naimisissa olevat miehet olivat elämänsä aikana ansainneet noin kaksinkertaisen määrän työtuloja ennen veroja verrattuna naimattomiin. Luultavasti tämä eläkkeiden perusteella tehty arvio jopa vähättelee siviilisäätyjen välisiä eroja elinkaarituloissa. Luvut on laskettu ainoastaan työeläkettä kartuttaneiden joukosta. Myöskään ennen vuotta 2014 kuolleet eivät sisälly laskelmaan.

Naisilla siviilisäätyjen väliset erot ovat oleellisesti pienempiä. Naimisissa olleiden omaan työuraan perustuva työeläke oli 1 330 euroa, eronneiden 1 340 euroa, leskien 1 220 euroa ja naimattomien 1 520 euroa.

Miksi naimisissa olevat miehet ovat ansainneet elämänsä aikana paljon enemmän kuin naimattomat? Periaatteessa kysymys voisi olla vain sattumasta. Maailmassa tapahtuu paljon asioita ja jälkikäteen kiinnitämme huomiota erikoisiin tapahtumiin. En kuitenkaan usko, että kyse on sattumasta. Aineisto sisältää tiedon satojentuhansien ihmisten eläkkeistä.

Onko sitten naimisiin meneminen aiheuttanut korkeat ansiot vai ovatko korkeat ansiot selitys naimisiinmenolle? Vai selittääkö jokin kolmas tekijä sekä ansioita että naimisissa oloa? Vaikeita kysymyksiä. Ehkäpä joku tilastotieteilijä tai ekonometrikko osaa joskus vastata.

Tilastonikkareiden vastausta odotellessa käännyn eri suuntaan. Matti ja Teppo Ruohonen tunsivat faktat ja kausaliteetin suunnan jo vuonna 1982. He kertoivat asian koko kansalle selvin sanoin:

Mä joka päivä töitä teen
Joka ainoa aamu seitsemäksi meen
Sen kaiken teen mä siksi vain
Koska kulta sä jaksat olla mun omanain

Kommentit (2)

  1. Jopa dramaattisia ovat erot. Mielenkiintoinen tulos, ja soittaa kelloja aiempiin tutkimuksiin. Taitaa olla niin, että avioliitto suojaa miehiä maailman houkutuksilta ja jos niihin sitten lankeaa, niin ansiotkin ovat vaarassa. Yksineläjämiehillä on paljon riskitekijöitä. Toinen syy on valikoituminen: reppanariskin omaavat miehet eivät pääse naimisiin.
    Asiaa olisi syytä tutkia, jopa pitkittäisaineistoja löytynee.

  2. Erot ovat tosiaan hämmentävän suuria. Myös naisten välillä on selviä eroja vaikkakin erilaisia ja pienempiä. Epäilemättä valikoituminen on merkittävä syy erojen taustalla. Ei se kuitenkaan ole välttämättä koko totuus. Kiinnostava aihe sinänsä ja mahdollisesti relevantti politiikankin kannalta. Tutkimusta tarvitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.