Blogilistaus

Elokuu on naisten suosituin kuukausi siirtyä vanhuuseläkkeelle ja miehilläkin se tulee hyvänä kakkosena tammikuun jälkeen. Naisilla elokuussa alkaneet vanhuuseläkkeet ovat myös selvästi korkeammat kuin muina kuukausina alkaneet eläkkeet. Miehillä puolestaan tammi- ja elokuussa alkaneet vanhuuseläkkeet ovat hieman keskimääräistä korkeammat.

Vanhuuseläkkeelle siirtymisen ajankohdan voi kukin päättää melko itsenäisesti, kunhan on täyttänyt vaadittavan iän. Jos vanhuuseläkkeelle siirryttäisiin tasaisesti vuoden jokaisena kuukautena eläköityvistä runsas kahdeksan prosenttia jakautuisi jokaiselle kuukaudelle.

Tammi- ja elokuu kärjessä, joulukuu hännillä

Tilastoista ilmenee, että tietyt kuukaudet ovat suosituimpia vanhuuseläkkeelle jäämisessä. Naisilla suosituin kuukausi on jo vuodesta 1963 lähtien ollut elokuu. Sen osuus on tasaisesti pysytellyt 10 prosentissa. Tammi- ja syyskuu ovat naisilla seuraavaksi suosituimmat kuukaudet 9 prosentin osuuksilla. Naisilla on havaittavissa tammikuun suosion kasvua.

Miehillä selvästi suosituin kuukausi on tammikuu. Viime vuosina 10–12 prosenttia miesten vanhuuseläkkeistä on alkanut tammikuussa. Osuus on myös hieman kasvanut viime aikoina. Toiseksi suosituin ajankohta on elo- ja syyskuu. Kummankin kuukauden osuus on 9–10 prosenttia.

Entäpä toisin päin? Koska jäädään vähiten vanhuuseläkkeelle? Tässä naiset ja miehet käyttäytyvät samalla tavalla. Joulukuu on vähiten suosittu ja heti perään tulevat maaliskuu ja marraskuu. Kaikki noin 7 prosentin osuuksilla.

Kovin suuria muutoksia siirtymiskuukausien suosiossa ei ole havaittavissa koko työeläkehistorian aikana, joka alkaa vuodesta 1962. Poikkeuksellinen kuukausi oli kuitenkin vuoden 2005 helmikuu, jolloin miehillä alkoi 17 ja naisilla 15 prosenttia sen vuoden kaikista uusista vanhuuseläkkeistä. Vuoden 2005 eläkeuudistus antoi mahdollisuuden valita vapaasti vanhuuseläkkeellesiirtymisiän jo 63 ikävuodesta. Uudistuksen tultua voimaan moni 63–65-vuotias käytti uutta mahdollisuutta heti hyväkseen. Tämän eläkeuudistuksen jälkeen miehet alkoivat jäädä vanhuuseläkkeelle yhä useammin tammikuussa.

Kesälomat ja vuodenvaihde luontevat ajankohdat jäädä eläkkeelle

Miksi sitten elokuu ja tammikuu ovat niin suositut? Syyt lienevät melko käytännölliset. Töiden ja niihin liittyvien järjestelyjen kannalta on luontevaa jäädä töistä pois kesälomalle siirtymisen yhteydessä: on mukava jäädä eläkkeelle pitämällä ensin kesäloma ja kertyneet lomat ja saada näin koko kesä vapaaksi. Tammikuun etuna on se, että työhistorian ansiot lasketaan alkamisvuoden tasoon, mikä on yleensä edullista verrattuna siihen, että eläke olisi alkanut edellisen vuoden joulukuussa.

Vanhuuseläkkeiden tasossa on myös jonkin verran eroja sen mukaan, missä kuussa eläke on alkanut. 1990-luvun puolivälistä alkaen elokuussa ja tammikuussa alkaneet vanhuuseläkkeet ovat miehillä olleet keskimäärin lähes 10 prosenttia korkeammat kuin samana vuonna alkaneet vanhuuseläkkeet keskimäärin. Naisilla elokuussa alkaneet vanhuuseläkkeet ovat viime vuosina olleet noin 15 prosenttia korkeammat kuin samana vuonna alkaneet vanhuuseläkkeet keskimäärin.

Elokuussa eläköityneiden naisten eläkkeet korkeimmat

Naisilla elokuussa alkaneet eläkkeet olivat aikaisemmin vielä huomattavasti korkeammat kuin mitä ne ovat nykyään suhteessa vuoden keskimääräiseen. 80-luvulla ero oli peräti 30 prosenttia, josta se laski 90-luvulla 20 prosenttiin ja 2000-luvun puolella alle 20 prosentin.

Sen sijaan tammikuussa vanhuuseläkkeelle siirtyneiden naisten eläke on ollut jokseenkin samalla tasolla vuosikeskiarvon kanssa. Tämä viittaa siihen, että koulutetut, hyvin ansainneet sekä pidemmän työuran tehneet naiset, joilla on mahdollisuus valita eläkkeellesiirtymisensä ajankohta, ovat aikaisemmin jääneet vanhuuseläkkeelle pääsääntöisesti elokuussa.

Lue lisää:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.