Eläkeikä joustaa ja työskentely eläkkeellä yleistyy – lisääntyykö eriarvoisuus?
Noin kolmannes palkkatyöstä vanhuuseläkkeelle siirtyneistä jatkaa työntekoa. Yrittäjistä eläkkeellä työskentelee tätäkin useampi. Vanhuuseläkkeellä työskentely on yleisintä heti eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Eläkkeellä työskentelevät useammin ne, joilla on hyvä terveys, työkyky ja sosioekonominen asema, sekä ne, jotka ovat jääneet keskimääräistä myöhemmin eläkkeelle.
Joustavan eläkeiän myötä työn ja eläkkeelle siirtymisen polut ovat moninaistuneet. Tästä huolimatta suuri osa vanhuuseläkeiän saavuttavista jää eläkkeelle heti kun se on mahdollista eikä jatka työskentelyä eläkkeellä. Keskimäärin kolmasosa palkansaajista jatkaa työssä eläkkeelle siirtymisen jälkeen.
Vanhuuseläkkeellä työskentely ajoittuu tavallisimmin heti eläkkeelle siirtymisen jälkeiseen aikaan, ja se on yleisempää myöhemmin eläkkeelle siirtyneillä. Eläkkeellä työskennellään usein epäsäännöllisesti ja satunnaisesti ja melko lyhyen aikaa. Vain harva eläkeläinen haluaa työskennellä säännöllisesti kokoaikatyössä.
Hyvä terveys ja korkeampi sosioekonominen asema lisäävät työskentelyhalukkuutta
Mitä parempi terveys ja työkyky, sitä useammin työssä jatketaan. Myös suotuisilla työoloilla on merkitystä. Korkeammin koulutetut jatkavat työskentelyä pidempään ja työskentelevät useammin eläkkeellä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että korkeammassa sosioekonomisessa asemassa olevat ovat useammin terveempiä, heidän työolonsa ovat monesti kevyemmät ja heillä voi olla enemmän mahdollisuuksia työmarkkinoilla.
Osa jatkaa työntekoa taloudellisten syiden vuoksi
Moni jatkaa työntekoa, koska työ tuo merkityksellisyyttä elämään ja lisää sosiaalisia kontakteja. Osa työskentelee taloudellisten syiden vuoksi. Työssä voidaan haluta jatkaa myös siksi, että kertynyt eläke on pieni tai työura on jäänyt lyhyeksi. Tästä huolimatta kaikilla työtä haluavilla ei välttämättä ole yhtäläisiä mahdollisuuksia jatkaa työssä esimerkiksi heikentyneen terveydentilan tai työn puuttumisen vuoksi.
Työssä jatkaminen tuo lisätuloja ja kerryttää eläkettä
Vanhuuseläkkeelle siirtymistä lykänneillä ja eläkkeen ohessa työskentelevillä on keskimäärin korkeammat ansio- ja eläketulot kuin niillä, jotka jäävät eläkkeelle heti kun se on mahdollista tai jotka eivät työskentele eläkkeellä. Tulot ovat myös sitä korkeammat, mitä pidempään eläkkeen ohessa työskennellään.
Tämä johtuu pitkälti siitä, että työssä jatkaminen tuo lisätuloja ja kerryttää eläkettä. Toisaalta se voi johtua siitä, että myöhemmin eläkkeelle siirtyneet ja eläkkeellä työntekoa jatkavat ovat usein korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia.
Joustava vanhuuseläke tarjoaa vaihtoehtoja eläkkeelle siirtymiseen ja työssä jatkamiseen. Vanhuuseläkkeellä voi työskennellä vapaasti ilman tulorajoja. Eläkkeellä työskentely kerryttää uutta eläkettä ylimpään vanhuuseläkeikään saakka. Yrittäjänä vanhuuseläkkeellä työskentelevillä eläkevakuuttaminen on vapaaehtoista.
Eläkkeelle jäämisen myöhentäminen ja eläkkeellä työskentely lisäävät eläkeläisten taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia. Työssä jatkamisen mahdollisuudet eivät jakaannu kuitenkaan tasaisesti eläkeläisten kesken, mikä voi osaltaan lisätä eriarvoisuutta eläkeläisten välillä.
Lue lisää vanhuuseläkkeellä työskentelystä:
- Patterns of work and retirement in a pension system with a flexible old-age retirement age: a register study of Finnish employees and self-employed persons born in 1949 (Oxford Academic)
Artikkelin tallenne myös Julkarissa - Työnteko vanhuuseläkkeellä: kyselytutkimus palkkatyöstä vanhuuseläkkeelle vuosina 2019–2021 siirtyneille (Julkari)
- Työskennelläkö vai ei? Vanhuuseläkeläisten työssäkäynti ja kiinnostus eläkkeen rinnalla työskentelyyn (Julkari)
Kuinka isäni voisi hakea eläkkeelle jäätyään 65 vuotiaana, jatkuneesta työstä 69-vuotiaaksi saakka lisäeläkettä? Syntynyt 1947. Ei ole saanut lisäeläkettä vai millä nimellä sitä kutsutaankin, neljä vuotta työuraa jatkuneesta työstään? On ollut erittäin raskaassa työssä, ja jatkoi vielä eläkkeen jälkeenkin kunnes keho petti, ja terveys meni. Ymmärtääkseni hänen pitäisi saada lisäeläkettä takautuvasti niiltä vuosilta. Kuinka toimin?
Eläkkeen ohella työskentelystä kertynyttä eläkettä ei aleta maksaa automaattisesti, vaan se pitää erikseen hakea. Eläkkeellä tehdystä työstä kertyneen eläkkeen voi hakea, kun on täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeiän. Se on 68 vuotta 1957 ja sitä ennen syntyneillä. Uusi eläkekertymä haetaan eläkettä maksavasta työeläkelaitoksesta.
Täältä löytyy lisätietoa:
https://www.tyoelake.fi/paljonko-saan-elaketta/tyoskentely-elakkeella/