3 + 1 vinkkiä kevytyrittäjäksi tai alustatyöhön aikoville
Moni mielii kevytyrittäjäksi tai kokeilemaan alustavälitteistä työtä. Työn suorittajan ja työn teettäjän on hyvä varmistaa, ollaanko sopimassa työsuhdetyöstä vai yrittäjätyöstä. Tässä muutama vinkki työeläkevakuuttamisen näkökulmasta.
1. Kevytyrittäjille ei ole omia kevyempiä vakuuttamissääntöjä
ETK on viime aikoina saanut asiakkailta tiedusteluja kevytyrittäjien työeläkevakuuttamisesta. On myös kysytty, mistä löytyvät ne kevytyrittäjien vakuuttamissäännöt.
Ei ole olemassa kevytyrittäjän eläkelakia, jossa olisi normaalista poikkeavat kevyemmät työeläkevakuuttamisen säännöt. Kevytyrittäjiin ja alustatyönsuorittajiin sovelletaan samoja työeläkelakeja kuin muihinkin työnsuorittajiin. Ansiotyö, myös kevytyrittäjän ja alustatyönsuorittajan työ, vakuutetaan joko työntekijän tai yrittäjän eläkelain mukaan.
2. Työn osapuolten kannattaa selvittää roolinsa
Työnsuorittajan asema ja rooli työntekijänä tai yrittäjänä määrää sen, minkä lain mukaan työskentely tulee vakuuttaa ja myös sen, kenen tulee järjestää työeläketurva.
Työnantajan tulee järjestää työsuhteiselle työntekijälleen työntekijän eläkelain TyEL:n mukainen työeläketurva. Työnantaja myös maksaa suurimman osan työeläkevakuutusmaksusta. Yrittäjä, myös sivutoiminen tai kevytyrittäjänä työtä tekevä yrittäjä, vastaa itse yrittäjän eläkelain YEL:n mukaisesta vakuuttamisestaan.
3. Työeläkevakuuttaminen on hyvä selvittää samalla kun osapuolet sopivat työstä
Työstä ja sen ehdoista kannattaa sopia kirjallisesti. Kirjalliset sopimusehdot ovat helposti tarkistettavissa ja tarvittaessa todennettavissa. Samalla kun työstä sovitaan, työn suorittajan ja työn teettäjän on hyvä varmistaa, että osapuolet ovat samaa mieltä siitä, ollaanko sopimassa työsuhdetyöstä vai yrittäjätyöstä.
Voi myös olla tarpeen selvittää työeläketurvan ammattilaisilta, vastaako osapuolten yhteinen käsitys työnsuorittajan asemasta työntekijänä tai yrittäjänä sitä, miten asia työeläkelakien mukaan menee. Lakisääteinen työeläkevakuuttamisvelvollisuus on olemassa, vaikka osapuolet olisivat mieltäneet työeläkevakuuttamisvelvollisuuden laista poikkeavasti.
Kun työeläkevakuuttamisen selvittää jo työstä sovittaessa, työeläkevakuuttaminen menee alusta asti oikein, maksut peritään oikeilta maksajilta ja työeläke kertyy oikein. Tällöin ei ole tarvetta työeläkevakuuttamisen jälkikäteiseen selvittämiseen ja takautuvaan korjaamiseen.
Kysy neuvoa työeläkelaitoksista tai ETK:sta
Jos työeläkevakuuttamisessa jäi työstä sovittaessa jokin epäselväksi, asiaa voi selvittää myös työskentelyn kestäessä ja jopa työskentelyn päätyttyä. Pitkäksi aikaa epätietoisuuden varaan ei kannata jäädä, sillä työeläketurvan jälkikäteisestä korjaamisesta aiheutuu yleensä lisäkuluja. Yrittäjälle voi myös koitua eläketurvan menetystä, jos yrittäjätoiminta on ollut pitkään vakuuttamatta.
Neuvoja työeläkevakuuttamiseen saat työeläkelaitoksista ja ETK:sta. Tarvittaessa ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Aiheesta lisää:
- Kuka on työntekijä ja ketä pidetään yrittäjänä? (Etk.fi)
- Kuka vastaa kevytyrittäjän työeläkevakuuttamisesta? (Etk.fi)
Kiitos tästä kirjoituksesta, se on varmasti hyödyllinen jokaiselle joka harkitsee laskutuspalvelun käyttöä. Itse teen vapaa-ajalla paljon leivonnaisia, ja olen miettinyt että kevytyrittäjyys voisi ehkä olla vaihtoehto jota voisin harkita. Katsotaan siis mitä tulevaisuus tuo tullessaan.