Ajankohtaislistaus
7.2.2022

Ulkomaantyöskentelyä varten myönnettyjen A1-todistusten määrät kasvoivat vuonna 2021, mutta ne eivät vielä palautuneet koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Eläketurvakeskuksen asiakaspalveluun tuli paljon kysymyksiä liittyen ulkomailla tehtävään etätyöhön.

Vuonna 2021 Eläketurvakeskus myönsi 10 100 todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ulkomaantyön aikana. Määrä oli 800 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Eläketurvakeskuksen myöntämät todistukset Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta sukupuolen mukaan vuosina 2014–2021

Todistuksen voi saada, kun lähtee tilapäisesti työhön EU-maahan tai maahan, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus. Todistuksella pystyy osoittamaan, että kuuluu edelleen Suomen sosiaaliturvaan, vaikka on siirtynyt toiseen maahan työskentelemään esimerkiksi lähetettynä työntekijänä.

– Pandemia on rajoittanut matkustamista ja passittanut monet ulkomailla töitä tehneet takaisin kotisuomeen. Vuonna 2020 tämä näkyi notkahduksena myönnettyjen todistusten määrissä ja toisaalta lisääntyneissä komennusmuutoksissa. Vuonna 2021 todistusten määrät kääntyivät taas nousuun. Vielä ei olla kuitenkaan pandemiaa edeltävissä määrissä, sanoo Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Marjaana Lundqvist.

Kasvava etätyötrendi näkyy asiakaspalvelussa

Yhtenä trendinä Marjaana Lundqvist nostaa ulkomailla tehtävän etätyön.

– Etätöitä on tehty ulkomailla aiemminkin, mutta pandemia on kasvattanut erityisesti työntekijöiden ja yrittäjien kiinnostusta sitä kohtaan yhä enemmän. Asiakaspalveluumme tuli viime vuonna paljon yhteydenottoja liittyen etätöihin ulkomailla.

Trendi ei näy suoraan todistusten määrissä, sillä lyhyet, esimerkiksi lomamatkaan yhdistetyt, ulkomaan etätyöjaksot eivät Eläketurvakeskuksen näkemyksen mukaan vaadi todistusta, jos työskentelymaassa ei sitä edellytetä.

– Aivan viime aikoina kysymyksiä on tullut paljon myös Suomessa tehtävistä etätöistä. Moni ehkä pitkäänkin ulkomailla asunut suomalainen pohtii nyt palaamista Suomeen ja etätöiden tekemistä ulkomaiselle työnantajalle Suomesta käsin.

Useassa maassa työskentelyn suosio on lisääntynyt

Yli 40 prosenttia myönnetyistä todistuksista koski useassa maassa työskentelyä. Näillä henkilöillä voi olla useita eri työnantajia monessa eri maassa tai he työskentelevät säännöllisesti yhden työnantajan palveluksessa useassa maassa.

– Vuosi vuodelta perinteiset yhden maan komennukset ovat vähentyneet, ja nyt jo lähes puolet ulkomaantyöstä tapahtuu useassa maassa. Ruotsi on säilyttänyt kärkisijansa yhteen maahan myönnettyjen todistusten osalta, Lundqvist summaa.

Lisätietoa

Kuva: Gettyimages

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.