Työeläkeotteen OmaVero-pilotin jatkolle vihreää valoa
Työeläkeala kannustaa kansalaisia käyttämään oman työhistoriansa tarkistamiseen sähköistä työeläkeotetta. Viime keväänä ja alkukesästä työeläkeala ja Verohallinto pilotoivat työeläkeotteen tarjoamista OmaVero-palvelun kautta.
Kokeiluluontoisesti 50 000 henkilölle tarjottiin OmaVero-palvelussa viesti, jonka sisältämällä linkillä pääsi siirtymään työeläkevakuuttajan sähköiseen verkkopalveluun tarkistamaan oman työeläkeotteensa. Työeläketieto näytti kiinnostavan viestin saaneita. Yli puolet viestin lukeneista siirtyi OmaVerosta työeläkealan verkkopalveluihin.
– Saatujen kokemusten perusteella työeläkeala olisi halukas jatkamaan kokeilua myös ensi vuonna, Eläketurvakeskuksen johtaja Katri Raatikainen sanoo.
Seuraavissa vaiheissa kokeilun jatkaminen edellyttää sopimista Verohallinnon kanssa. Mahdollisesta jatkosta saadaan varmuus myöhemmin tänä vuonna.
Mikä on työeläkeote?
Työeläkeote on kooste, jolta voi seurata työeläkkeen kertymistä työuran aikana. Työeläkeotteelta näkyvät ansioiden lisäksi myös ns. palkattomilta jaksoilta eli eri etuuksista kertyneet eläkkeet.
Jos henkilö ei käytä sähköisiä verkkopalveluita, hän saa työeläkeotteen postitse kolmen vuoden välein. Postitse jaettavalla työeläkeotteella on vuodesta 2022 alkaen listattuna kuluvan sekä kuuden edellisen vuoden ansiotiedot. Sen sijaan koko työuran aikaiset, myös kuutta vuotta vanhemmat, tiedot löytyvät sähköiseltä otteelta eläkevakuuttajan verkkopalvelusta.
Työeläkeotteen antaa se eläkevakuuttaja, jossa työskentely on vakuutettu edellisen vuoden lopussa. Mikäli omasta eläkevakuuttajasta on epäselvyyttä, Työeläke.fi-sivusto ohjaa oman työeläkevakuuttajan verkkopalveluun. Julkisen alan työeläkevakuuttaja Keva tarjoaa asiakkailleen pääsääntöisesti sähköisen työeläkeotteen.
Aiheesta lähemmin:
Työeläkeote saatavilla myös OmaVero-palvelussa (14.3.2022 uutinen Etk.fi-palvelussa)