Ajankohtaislistaus
14.11.2024
Kuva: Gettyimages

Meneillään oleva työeläkealan yhteinen tietojärjestelmähanke uudistaa vakuuttamisen ja laskennan nykyiset järjestelmät. Vala-hankkeessa uudistusten vaikutukset ulottuvat työeläkkeiden toimeenpanopalveluiden pyhimpään osaan, ansaintarekisteriin. Työeläkealan arkkitehtuuriryhmä tukee hankkeen teknologista uudistusta.

Vala-hankkeen nimellä kulkevaa liiketoimintalähtöistä teknologiauudistusta on valmisteltu pitkään, useita vuosia. Mittavan hankkeen toteutuskin kestää pitkään: uudistuksen osuuksia otetaan käyttöön vaiheittain vuosien 2026–2029 aikana.

Työeläkealan tieto- ja järjestelmäarkkitehtuurin mullistavassa uudistuksessa kyse on nykyaikaisten teknologiaratkaisujen ja niiden mahdollistavien toiminnallisuuksien aivan uudentyyppisestä laajemmasta hyödyntämisestä liiketoiminnan tarpeiden täyttämisessä. Tänä syksynä järjestelmien uudistamisen osalta on jo edetty hankinnan kilpailutusvaiheeseen.

Vanha teknologia tulossa tiensä päähän

Sosiaalivakuutuksen osana työeläkkeet ovat osa lakisääteisesti järjestettyä julkista palvelua.

Työeläkkeiden vakuuttamisen yhteiset järjestelmäosuudet ja eläkkeen laskeminen ovat kaksi oleellista ja isoa tietojärjestelmäkokonaisuutta toimeenpanossa. Juuri näitä kokonaisuuksia on lähdetty pohtimaan rakennettavaksi uutta luovalla tavalla.

Muutostarpeeseen on varauduttu huolella ja yhtenä keskeisenä tavoitteena on ollut teknologisen kehityksen hyödyntäminen.

– Yhteisiä järjestelmäkokokonaisuuksia on lähdetty pohtimaan rakennettavaksi uutta luovalla tavalla, Tarja Keveri kertoo. Kuva: Milka Alanen

– Uuden teknologian ja uusien järjestelmien käyttöönottoon valmistautuminen ovat suoraa seurausta siitä, että vanhat järjestelmät yksinkertaisesti alkavat olla tulossa tiensä päähän, Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Tarja Keveri sanoo.

Kustannustehokkuus, muunneltavuus ja elinkaariajattelu korostuvat uuden luomisessa. Työeläketurvan toimeenpanon taustajärjestelmää rakennetaan käyttökelpoisen uusimman teknologiaan varaan ja siten, että kokonaisuutta voi vastedeskin kehittää ja uudistaa tulevaisuuden tarpeita ajatellen nykyistä joustavammin.

– Se tässä kaikessa onkin vaikeinta, miten rakentaa kustannustehokas järjestelmäkokonaisuus, joka kestää myös ajassa ja jonka toiminallisuuksia voi hyödyntää uudella tavalla koko sen elinkaaren aikana.

Valituilla teknologiaratkaisuilla varmistetaan, että lakisääteinen eläketurva on luotettavasti sekä aikaa kestävässä ja ylläpidettävässä muodossa tallessa tietojärjestelmissä.

Työeläkeala yhdessä päättänyt linjauksista

Yhteistyö on elinehto monen toimijan kesken hajautetussa työeläkejärjestelmässä sekä toimeenpanon yhdenmukaisuuden että toimijoiden yhdenvertaisen kohtelun kannalta. Työeläketoimijat yhdessä työeläkealan tietojärjestelmäpalveluita rakentavan Arek Oy:n kanssa päättävät ja raamittavat toimintaperiaatteet myös teknologiaratkaisujen osalta.

– Myös arkkitehtuuria ja teknologiaa ratkoessamme otamme alan yhteiset reunaehdot huomioon. Niiden puitteissa pyrimme omalta osaltamme varmistamaan, miten kustannustehokkaaseen ja parhaiten toimivaan kokonaisratkaisuun päästään, arkkitehtuuriryhmää vetävä Keveri sanoo.

– Valmistelussa näihin ratkaisuihin on päädytty laajalla yhteisymmärryksellä.

Isojen asiakokonaisuuksien ja erityistarpeiden yhteensovittaminen vaatii syvää toiminnallisten yksityiskohtien erityisosaamista. Eikä pelkästään riitä työeläkealan substanssiosaaminen tai laajojen kokonaisuuksien hahmottaminen, vaan tarvitaan myös laaja-alaista ymmärrystä, miten teknologialla voidaan tukea liiketoiminnan tarpeita. 

Työeläkealan yhteistyöryhmissä otetaan kantaa, miten erilaiset ratkaisut ja toteutukset sopivat yhdessä sovittuihin raameihin.

Merkittävä rooli yhteisten hankkeiden tukemisessa on työeläkealan teknologiaryhmällä (TTR), se tekee työeläkealan yhteisiin järjestelmiin liittyvät isot teknologia- ja arkkitehtuurilinjauksiset.  Liiketoiminnalliset linjaukset puolestaan tekee työeläkelan yhteisten eläkepalvelujen palveluiden ohjausryhmä EPO.

Ratkaisukeskeinen näppituntuma teknologia- ja arkkitehtuurikokonaisuudesta on työeläkealan arkkitehtuuriryhmän erityisosaajilla.

Alan erityisosaaminen yhteisenä voimana

Eläketurvakeskuksen rekisteripalveluissa kehityspäällikkönä työskentelevän Tarja Keverin johtama työeläkealan arkkitehtuuriryhmä koostuu Arekin ja työeläkealan it-arkkitehtuurin asiantuntijoista. Ryhmä kokoontuu kuukausittain ja itse asiassa kiivaimmillaan Vala-hankkeen vuoksi sitäkin tiheämmin.

Työeläkealan toimijoita arkkitehtuuriryhmässä, jonka puheenjohtaja toimii Tarja Keveri (keskellä) Eläketurvakeskuksesta. Kuva: Anne Iivonen

Arkki-ryhmäksi kutsuttu joukkue on työrukkasen tavoin tehnyt valtavan pohjatyön yhdessä Arekin kanssa. Työssään ryhmä on pyrkinyt mahdollisimman läpinäkyvään eri teknologiavaihtoehtojen tarkasteluun aihekokonaisuuden hahmottamisen eri vaiheissa.

– Arekin pääarkkitehdin Petri Suomisen ja sihteeri Camilla Juntusen kanssa valmistelemme ensin Eläketurvakeskuksessa asialistan ja sovimme, kuka tuottaa kokouksiin minkäkin materiaalin, Keveri kertoo.

Työeläkealan arkkitehtuuriryhmän kokoonpano

Arkki-ryhmässä eli työeläkelan yhteisessä arkkitehtuuriryhmässä mukana ovat Arekista pääarkkitehti Petri Suominen ja teknologiajohtaja Mikko Kirveskoski sekä vierailevia asiantuntijoita Arekista eri aihealueilta.
Ryhmä koostuu kokonaisarkkitehtuurin, liiketoiminta-, tieto- ja järjestelmäarkkitehtuurin sekä teknologia-arkkitehtuurin syväosaajista. Työeläkealan toimijoita arkkitehtuuriryhmässä edustavat:

  • Mika Ahvonen, Ilmarinen
  • Benita Heinonen, Veritas
  • Camilla Juntunen, sihteeri, Eläketurvakeskus
  • Tarja Keveri, puheenjohtaja, Eläketurvakeskus
  • Jussi Koskinen, Mela
  • Janne Miettinen, Elo
  • Veli-Matti Mäkinen, Varma
  • Heikki Paatela, Keva
  • Petri Suhonen, Porasto.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.