Ajankohtaislistaus
15.6.2021

Suomi kuuluu maailman nopeimmin vanhentuneiden maihin. Väestö kuitenkin ikääntyy lähes kaikkialla. Mikä on eläkejärjestelmän rooli ikääntyvässä yhteiskunnassa? Mitä voidaan tehdä, jotta suomalaisten työeläkkeiden rahoitus on turvattu sadankin vuoden päästä?

Eläketurvakeskuksen ja Telan SuomiAreena-keskustelussa tiistaina 13.7. klo 13-13:45 kantaa kysymyksiin ottavat pian aloittava sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander, toimittaja Maryan Abdulkarim, SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas sekä opiskelija Ella Okko.

Mitä ennusteet ylipäätään kertovat?

Suomi on TOP3:ssa, kun listataan maailman ikääntyneimmät maat. Suomessa tämä kehitys jatkuu voimakkaana seuraavat reilut kymmenen vuotta. 2010-luvulla laskenut syntyvyys näkyy väestökehityksessä 2040- ja 50-luvuilla. Silloin myös työeläkkeiden rahoitukseen on ennakoitu paineita.

– Suomessa on oltu huolissaan niin sanotusta eläkepommista jo 1980-luvulta lähtien. Kriisejä on koettu, ja aika ajoin ennusteet ovat näyttäneet huonoilta. Kuitenkin järjestelmää on varovaisesti uudistettu ja se on pysynyt pystyssä, taustoittaa Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.

SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokkaan mukaan kaikkeen tulevaisuuden kehitykseen liittyvä epävarmuus. Hän kiinnittää huomiota isoon kuvaan.

– Miten yhteiskuntiemme rakenteet kestävät ilmastonmuutoksen ja luontokadon haasteen? Kestääkö demokratia, pitävätkö sopimukset? Ei riitä, että takerrutaan eläkejärjestelmien parametreihin.

Eläkkeiden rahoituksen vahvistaminen osa kokonaisuutta

Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että työeläkkeet saadaan hoidettua tulevaisuudessa? Mihin niistä kannattaa yrittää vaikuttaa? Näihin kysymyksiin pureudutaan SuomiAreena-keskustelussa.

– Tärkeintä on katsoa kokonaisuutta. Millainen eläkkeen, omaisuuden ja julkisten palvelujen yhdistelmä mahdollistaa hyvän vanhuuden niin, että jokainen saa tarvitsemiaan palveluja ja hoitoa? Eläkkeen suuruus on vain yksi osa hyvän vanhuuden palapeliä, sanoo tilaisuuden juontaja, tietokirjailija Anu Partanen.

Myös opiskelija ja aktivisti Ella Okko kiinnittää huomion toimeentulon kokonaisuuteen vanhuudessa.

– Leikkaisinko mummoni eläkettä ja miksi? Onko mummollani muita tulonlähteitä tai varallisuutta? Johtaisiko leikkaus siihen, ettei mummoni voi elää mielekästä ja arvokasta vanhuutta? Tai jos ei leikattaisi, tarkoittaisiko se että nyt tai tulevaisuudessa joidenkin toisten mahdollisuus elää arvokasta elämää heikkenisi? Okko kysyy.

Okon mukaan eläkejärjestelmän oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi nuorten sukupolvien näkökulmaa on kohdeltava yhdenvertaisena nykyeläkeläisten ja lähitulevaisuudessa eläköityvien näkökulmien kanssa.

– Oikeudenmukaisuus ja kestävyys on hyvä pitää mielessä, kun pohditaan ratkaisuja eläkkeiden turvaamiseksi, sanoo myös toimittaja ja yhteiskunnallinen keskustelija Maryan Abdulkarim.

Osallistu keskusteluun!

Keskustelu striimataan studiolta MTV-palveluun, ja sen voit katsoa reaaliajassa tai tallenteena vaikkapa laiturin nokasta! Osallistu keskusteluun Twitterissä #eläkeareena.

Eläkkeiden rahoitukseen vaikuttaviin eri muuttujiin voi perehtyä lisätiedoista löytyvän videon avulla ja Työeläkkeiden rahoituksen kestävyystekijöitä esittelevällä verkkosivulla.

Lisätietoa:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.