Ruotsi alkaa maksaa uutta ansiosidonnaista eläke-etuutta Suomeen
Ruotsi maksaa syyskuusta alkaen pitkän työuran tehneille pienituloisille vanhuuseläkkeensaajille uutta etuutta, ansiosidonnaisen eläkkeen lisää. Etuutta maksetaan myös Suomeen. Etuutta ei voi hakea. Ruotsin eläkeviranomainen selvittää, kenellä siihen on oikeus.
Uusi etuus on nimeltään inkomstpensionstillägg, jonka voi suomentaa ansiosidonnaisen eläkkeen lisäksi. Etuuden määrä on enintään 600 Ruotsin kruunua kuukaudessa.
Uuteen etuuteen on oikeus vanhuuseläkkeensaajalla, joka saa tällä hetkellä Ruotsista ja muista EU/ETA- maista työeläkettä bruttona yhteensä 9 000–17 000 kruunua kuukaudessa. Oikeuteen ja maksettavaan summaan vaikuttaa myös työskentelyvuosien määrä.
Etuutta voidaan maksaa Suomeen, EU- ja ETA-maihin ja Sveitsiin, Ruotsissa aikanaan työskennelleille eläkkeensaajille. Etuuden maksaa Ruotsin eläkevirasto Pensionsmyndigheten.
Ruotsin eläkeviranomainen ottaa yhteyttä eläkkeensaajiin Suomessa
Ruotsin uutta eläke-etuutta ei voi hakea. Pensionmyndigheten myöntää sen automaattisesti.
Pensionsmyndigheten lähettää kirjeen ja vastauslomakkeen Suomessa niille eläkkeensaajille, joilla voi olla oikeus etuuteen. Kirjeitä aletaan lähettää viikolla 6 ja niitä lähetetään toukokuun loppuun saakka.
Pensionsmyndigheten ei voi käsitellä etuusasiaa ennen kuin kaikki tarvittavat tiedot on saatu eläkkeensaajalta. Vastauslomake tulee täyttää huolellisesti kokonaisuudessaan. Myös tieto siitä, että työeläkkeitä ei ole maksussa, tulee ilmoittaa Ruotsin viranomaiselle.
Pensionsmyndigheten arvioi Eläketurvakeskukselle (ETK), että Ruotsin eläkeviranomainen lähettää kirjeen noin 52 000 Suomessa asuvalle eläkkeensaajalle. ETK:n saamien tietojen mukaan Ruotsin eläke-etuuden voi saada aikaisintaan 65-vuotiaana.
Ilmoita Ruotsin viranomaiselle työeläkkeesi määrä
Pensionsmyndigheten pyytää Suomessa asuvia eläkkeensaajia ilmoittamaan lomakkeella pyydettyjen työeläkkeiden määrät. Ruotsin virasto tarvitsee eläkkeensaajilta tiedon työeläkkeiden määrästä, koska työeläkkeet vaikuttavat uuteen etuuteen. Työeläkkeen määrät voi tarvittaessa kysyä omasta työeläkelaitoksesta.
Pensionsmyndigheten ei tarvitse tietoa Suomen kansaneläkkeen määrästä, koska kansaneläke ei vaikuta Ruotsin uuteen eläke-etuuteen.
Ruotsin uusi eläke-etuus voi vaikuttaa Kelan etuuksiin
Ruotsissa eläke koostuu useasta eri osasta. Uusi etuus ei vaikuta Ruotsissa muihin eläkkeen osiin, vaan se maksetaan lisänä Ruotsin lakisääteisen työeläkkeen päälle.
Suomen Kela arvioi tiedotteessa, että Ruotsin uusi eläke-etuus voi vaikuttaa joihinkin Kelan etuuksiin. Näitä etuuksia ovat mm. kansaneläke, takuueläke, eläkkeensaajan asumistuki ja perustoimeentulotuki.
Jos saat jotain näistä Kelan etuuksista ja alat saada Ruotsin uutta eläke-etuutta, ota yhteyttä Kelaan.
Lisätietoa Ruotsin uudesta-etuudesta ja ohjeita vastauslomakkeen täyttämiseen saat Pensionsmyndighetenin asiakaspalvelusta.
Pensionmyndighetenin suomenkieliset sivut
Pensionmyndighetenin ruotsinkieliset sivut
Ruotsi alkaa maksaa uutta ansiosidonnaisen eläkkeen lisää – takuueläkkeen maksu Suomeen jatkuu (Kela.fi)