Ajankohtaislistaus
3.9.2024
Kuva: Katri Lehtola

Euroopan maiden välillä on runsaasti eroja siinä, kuinka yleisesti eläkeikäiset kokevat toimeentulovaikeuksia. Suomi kuuluu maihin, joissa toimeentulovaikeuksia on suhteellisen vähän ja vaikeudet ovat yli 64-vuotiailla muita ikäryhmiä harvinaisempia, ilmenee tuoreessa tutkimusartikkelissa.

Tutkimuksen mukaan maissa, joissa toimeentulovaikeudet ovat ylipäätään harvinaisempia, iäkkäämmillä on usein muita ikäryhmiä vähemmän toimeentulovaikeuksia.

Kaikissa Euroopan maissa tuli esiin samankaltainen kuva iän ja toimeentulovaikeuksien kokemisen yhteydestä, kun huomioitiin eri ikäryhmien tulotaso suhteessa toisiinsa kussakin maassa: ikääntyneillä on pienin todennäköisyys kokea toimeentulovaikeuksia tai eri ikäryhmien välillä ei havaittu eroja.

Koko Euroopassa tulotaso huomioon ottaen yli 64-vuotiailla oli 39 prosentin todennäköisyys kokea toimeentulovaikeuksia. Nuoremmilla ikäryhmillä todennäköisyys oli 7 prosenttiyksikköä suurempi.

Ikääntyneiden toimeentulovaikeuksien todennäköisyys vaihteli Norjan 7 prosentista Kreikan 89 prosenttiin. Suomessa 18–35-vuotiailla oli 23 prosentin, 36–49-vuotiailla 30 prosentin, 50–64-vuotiailla 27 prosentin ja yli 64-vuotiailla 15 prosentin todennäköisyys kokea toimeentulovaikeuksia.

Kuvan tiedot saavutettavana Excel-tiedostona

Pienituloisilla ikäryhmien väliset erot kokea toimeentulovaikeuksia korostuvat

Toimeentulovaikeuksia kokevat eniten pienituloiset, mikä ei ole yllättävää. Kiinnostavaa on kuitenkin se, että ikäryhmien välinen ero kokemuksissa korostuu nimenomaan pienituloisilla: etenkin yli 64-vuotiailla on vähäisempi riski kokea toimeentulovaikeuksia verrattuna muihin ikäryhmiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että iäkkäämmillä pienituloisillakin on muita keinoja, joiden avulla kompensoida matalaa tulotasoa. Aiemmassa tutkimuksessa on tuotu esiin, että ikääntymisen myötä kuluttamisen muodot ja tarpeet muuttuvat tai ikääntyneet sopeutuvat nuoria paremmin pieniin tuloihinsa. Uuden tutkimuksen perusteella selitys voi olla konkreettisempi: käytettävissä olevat säästöt.

Erityisesti säästöt selittävät yli 64-vuotiaiden pienempää todennäköisyyttä kokea toimeentulovaikeuksia

Käytettävissä olevat säästöt elintason ylläpitämiseksi selittävät iäkkäiden pienempää todennäköisyyttä kokea toimeentulovaikeuksia. Myös asumismuoto selittää ilmiötä jonkin verran: velaton omistusasuminen on iäkkäämmillä tyypillisempää.

Toisin sanoen monella pienituloisella yli 64-vuotiaalla on säästöjä tai he asuvat velattomassa omistusasunnossa.

Kuvan tiedot saavutettavana Excel-tiedostona.

Tutkimustulosten perusteella sekä objektiivisia että subjektiivisia mittareita tarvitaan taloudellisen tilanteen arvioimisessa ja tutkimisessa.

– Tulojen ja varallisuuden huomioiminen samanaikaisesti voi tuottaa tärkeää tietoa, kun arvioidaan eri väestöryhmien taloudellista asemaa. Varallisuuden ja säästöjen kattavampi mittaaminen suomalaisissa aineistoissa olisi tärkeää päätöksenteon kannalta, toteaa erikoistutkija Ilari Ilmakunnas Eläketurvakeskuksesta.

Tutkimusartikkeli Association Between Age and Subjective Economic Hardship Across the Income Distribution in Europe on julkaistu Social Indicators Research -lehdessä.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.