Eläkekomitea-podcast: Eläkejärjestelmä vuonna nolla
Mitä vaihtaisit tai mitä säilyttäisit Suomen eläkejärjestelmästä? Mitä lainaisit muualta maailmasta? Eläkekomitean erikoisjaksossa visioidaan eläkejärjestelmää puhtaalta pöydältä. Keskustelemassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen, toimittaja Minea Koskinen ja Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Marjukka Hietaniemi.
Eläketurvan kehittäminen on pitkäjänteistä puuhaa, jossa kvartaali on neljännesvuosisata. Käytännössä 1962 voimaan tulleen eläkejärjestelmän ensimmäisiä eläkekertymiä maksetaan edelleen. Samoin nyt tienattu eläke-euro voi hyvinkin olla maksussa vielä 2080-luvulla.
Eläkekomitean erikoisjaksossa kysymme: Millainen olisi unelmien eläkejärjestelmä, jos se perustettaisiin nyt, puhtaalta pöydältä ilman polkuriippuvuuksia?
Mitä vaihtaisit tai mitä säilyttäisit Suomen järjestelmästä? Mitä lainaisit ulkomailta? Tiesitkö, että Sveitsissä omaa eläkekertymää hyödyntää asuntolainana, ja Iso-Britanniassa eläkepotin voi lunastaa kertakorvauksena omalle tilille – mitähän siitä seuraisi Suomessa?
Eläkejärjestelmää visioivat Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) ekonomisti Sanna Kurronen, tietokirjailija-toimittaja Minea Koskinen ja Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Marjukka Hietaniemi.
Eläkekomitean puheenjohtajana toimii Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.
Tuoreita ajatuksia ja ymmärrystä
Eläketurvakeskuksen Eläkekomitea-podcast lupaa suoraa puhetta suurista kysymyksistä.
Syksyn aikana Suomen virallisin konklaavi on käsitellyt ajankohtaisia aiheita, kuten työperäistä maahanmuuttoa, Wolt-kuskien eläketurvaa ja eläkejärjestelmän kestävyyttä.
Podcast pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia, unohtamatta huumoria. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.
Eläkekomitea on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla. Pistä ohjelma seurantaan!