Ajankohtaislistaus
1.10.2024

Vuonna 2023 toimintansa aloitti lähes 25 000 YEL-vakuutettua yrittäjää. Aloittaneiden yrittäjien työtulo oli keskimäärin 18 800 euroa vuodessa. Valtaosa työtuloista on vahvistettu laskentapalvelun työtulosuosituksen liikkumavaran sisällä.

Aloittavien YEL-vakuutettujen yrittäjien lukumäärä on viime vuosina pysytellyt samoissa lukemissa. Viime vuonna uuden YEL-vakuutuksen otti noin 25 000 yrittäjää. Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen (ETK) uudesta tilastosta.

– Viime vuonna vakuutuksensa aloittaneiden yrittäjien työtulojen mediaani oli hieman yli 14 000 euroa. Neljäsosalla työtulo oli suurempi kuin 23 000 euroa, ETK:n kehityspäällikkö Eeva Poutiainen kertoo.

Poutiaisen mukaan alkaneet YEL-vakuutukset painottuivat nuorempiin yrittäjiin. Viime vuonna alkaneista vakuutuksista vajaat 60 prosenttia oli alle 40-vuotiailla yrittäjillä.

Eläkevakuuttaja tekee työtulosta kokonaisarvion

Työtulon määrittämisessä käytetään apuvälineenä erillistä laskentapalvelua, joka pyrkii varmistamaan yrittäjälle YEL-työtulojen oikean tason ja antaa yrittäjälle työtulosuosituksen. Yrittäjän toimialan mediaanipalkka on yksi keskeisistä tekijöistä työtulon arvioinnissa. Eläkevakuuttaja ottaa huomioon muut mahdolliset saatavilla olevat tiedot yrittäjän työpanoksen arvosta ja tekee työtuloa vahvistaessaan kokonaisarvion.

ETK on uudessa julkaisussaan analysoinut lähes 8 800 YEL-vakuutuksen aloittanutta yrittäjää, jotka ovat saaneet työtulosuosituksen laskentapalvelusta vuonna 2023.

Näistä yrittäjistä lähes puolella työtulosuositus oli alle 20 000 euroa vuodessa. Noin kuudella prosentilla suositus oli 20 000 euroa, joka oli myös suositusten mediaani. Yhdellä kolmesta työtulosuositus oli vähintään 30 000 euroa.

Aloittaneiden yrittäjien työtuloja vahvistettu eniten liikkumavaran alarajan ja työtulosuosituksen väliin

Työtulon laskentapalvelu antaa työtulosuosituksen lisäksi liikkumavaran, joka on +/- 30 prosenttia suosituksesta.

ETK:n tietojen mukaan noin kahdelle kolmesta aloittaneesta yrittäjästä eläkelaitos on vahvistanut työtulon, joka osuu liikkumavaran alarajan ja työtulosuosituksen väliin.

Kuvan ”Aloittajien työtulo suhteessa työtulosuositukseen” tiedot saavutettavana Excel-tiedostona.

Vajaalla kolmanneksella (28 prosenttia) aloittaneista yrittäjistä työtulo on vahvistettu alle työtulosuosituksen liikkumavaran.

ETK:n analyysissa tarkastellaan myös voimassa olevien YEL-vakuutusten työtulojen säännöllisiä tarkistuksia. Tarkistetuista työtuloista suuri osa jäi tarkistusten jälkeen alle työtulosuosituksen liikkumavaran toimialasta riippumatta. Tarkistuksissa on lainmuutoksen siirtymäajalla voimassa 4 000 euron maksimikorotusraja.

Mikä on YEL-työtulo? 

Yrittäjän YEL-vakuutuksen työtulo on yrittäjän työpanoksen arvo rahassa mitattuna. Työtulon tulisi vastata palkkaa, joka maksettaisiin samaa työtä tekemään palkatulle ulkopuoliselle, jolla on sama ammattitaito kuin yrittäjällä. Eläkelaitos vahvistaa työtulon kokonaisarvion perusteella. Vahvistettua työtuloa korotetaan automaattisesti palkkakertoimella vuosittain tammikuun alussa. 

Mihin YEL-työtulo vaikuttaa?

YEL-vakuutuksen työtulosta riippuvat sekä eläkkeen määrä että eläkemaksu, mutta myös sairausvakuutuksen päivärahat ja vapaaehtoisen työtapaturmavakuutuksen korvaukset. Lisäksi työtulo vaikuttaa työttömyysturvaan ja vanhempainpäivärahan määrään. 

Aiheesta lisää: 

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.