Ajankohtaislistaus
20.1.2023

Lue aihetta koskeva ajantasainen uutinen (24.4.2023): A1-todistuksen hakeminen lyhyille kokous- ja liikematkoille.

ETK neuvoo hakemaan A1-todistusta myös lyhyille ulkomaan työskentelyjaksoille. Taustalla on kasvanut ulkomaantyöskentely, ja sen myötä tarve selkeyttää A1-hakemista koskevaa ohjeistusta. Paljon matkustaville todistus kannattaa hakea kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Työnantajan tulee hakea A1-todistusta Eläketurvakeskukselta, kun työntekijä lähtee Suomesta työskentelemään EU- tai sosiaaliturvasopimusmaihin. Todistusta on haettava riippumatta työskentelyn pituudesta. A1-todistuksella työntekijä osoittaa kuuluvansa Suomen sosiaaliturvaan.

EU:n sosiaaliturva-asetus ei suoraan määrittele aikarajoja A1-todistuksen hakemiselle. Asetus lähtee kuitenkin siitä, että todistuksen puuttuessa työ tulee vakuuttaa työskentelymaassa.

A1-todistus mukaan työ- ja koulutusmatkoille

– Kasvaneen ulkomaantyöskentelyn ja varsinkin lisääntyneen ulkomailla tapahtuvan etätyön ja työmatkojen vuoksi Eläketurvakeskus huomasi tarpeen selkeyttää sitä, milloin A1-todistusta on haettava. Selkiytimme ohjeitamme, jotta asiakkaamme välttäisivät mahdolliset hankaluudet ulkomailla, yksikön päällikkö Noora Allenius kertoo.

Moni maa vaatii todistusta jo yhdestä työskentelypäivästä, ja joukkoon on viime aikoina liittynyt yhä useampi maa.

– Tämän vuoksi ohjeemme on, että A1-todistus tulee hakea myös lyhyille ulkomaantyöskentelyille.

A1-todistusta ei tarvitse hakea joka kerta erikseen

Jos työntekijällä on useita lyhyitä työ- tai koulutusmatkoja vuoden aikana, riittää yhden todistuksen hakeminen. Tällöin A1-todistus voidaan myöntää yhdellä hakemuksella kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Siten yksi todistus kattaa tänä aikana kaikki ulkomailla tapahtuvat työskentelyjaksot, ja näin jokaisesta esimerkiksi lyhyestä kokousmatkasta ei tarvitse hakea A1-todistusta erikseen.

– Jos yritys ei ole aiemmin hakenut työntekijälleen A1-todistusta lyhyille ulkomaan työmatkoille niin ei ole syytä huoleen: A1-todistuksen voi aina tarvittaessa hakea myös takautuvasti, esimerkiksi työskentelymaan vaatiessa. Työmatkojen osalta A1-todistuksen hakeminen kuitenkin ajassa eteenpäin riittää, jos todistukselle ei ole takautuvasti ilmennyt tarvetta, Allenius summaa.


Tervetuloa työnantajainfoon perjantaina 10.2. klo 9–10!

Työnantajainfon aiheena on A1-todistuksen hakeminen lyhyille ulkomaan työmatkoille.

Työnantajainfo on suunniteltu henkilöille, jotka hoitavat ulkomaantyön vakuuttamisasioita työnantajansa puolesta. Toivomme osallistujia enintään 1–2 per yritys. Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittaudu infotilaisuuteen koulutuskalenterissa. Voit samalla esittää meille kysymyksiä ja toiveitasi tilaisuuden sisällöstä!

Tilaisuus järjestetään etänä Microsoft Teams -sovelluksella. Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tilaisuutta.

Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 6.2.2023

Hae A1-todistusta sähköisessä asiointipalvelussa

  • Sähköinen hakemus voi nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.
  • Hakemuspalvelu ohjaa hakemuksen teossa.
  • Asiointipalvelussa voi tulostaa todistuksen hakemusasian vireilläolosta sekä seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä.
  • Asiointipalvelussa on nähtävissä käsittelyssä olevat, voimassa olevat, päättyneet ja luonnoksena olevat hakemukset.

Hae A1-todistusta sähköisessä asiointipalvelussa

Lisää aiheesta

Blogi: A1-todistusten taustalla harkintaa – ja erimielisyyksiä (Etk.fi)

A1-todistuksen hakeminen (Etk.fi)

Suomesta ulkomaille (Etk.fi)

Yhteystiedot ulkomaantyön vakuuttamisessa (Etk.fi)

Ilmoittaudu 10.2.2023 pidettävään työnantajainfoon

Haluatko pysyä ajan tasalla ulkomaantyön vakuuttamisen asioista? Tilaa 6 kertaa vuodessa ilmestyvä Vakuuttamisen ja valvonnan uutiskirje www.etk.fi/uutiskirjeet

Uutista päivitetty 9.2.2023: Otsikkoa ja ingressiä muutettu sekä hakemisohjeistusta täsmennetty tekstissä: ETK neuvoo hakemaan A1-todistusta myös lyhyille ulkomaan työskentelyjaksoille. Paljon matkustaville todistus kannattaa hakea kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.