30 vuotta Suomen EU-jäsenyyttä ja vapaata liikkuvuutta – Eurooppalainen MoveS-verkosto kokoontui Eläketurvakeskuksessa
Salillinen asiantuntijoita kokoontui Eläketurvakeskukseen (ETK) pureutumaan sosiaaliturvan yhteensovittamisen ja työntekijöiden vapaan liikkuvuuden kysymyksiin.
MoveS on EU- ja ETA-maiden asiantuntijoista koostuva verkosto. Verkosto toimii Euroopan komission oikeudellisena apuna työntekijöiden vapaaseen liikkuvuuteen ja sosiaaliturvan yhteensovittamiseen liittyvissä asioissa.
– Lisäksi verkoston tarkoituksena on lisätä jäsenvaltioiden asiantuntijoiden tietämystä ja osaamista työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta ja sosiaaliturvan yhteensovittamisesta Euroopassa, yksikön päällikkö Matias Kainu Eläketurvakeskuksesta kertoo.
Kainu ja erityisasiantuntija Anna-Kaisa Tuovinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta toimivat Suomessa verkoston asiantuntijoina ja olivat järjestysvastuussa Suomessa pidetystä seminaarista.
Seminaareja järjestetään vuosittain eri puolilla Eurooppaa. Seminaarit ovat eri alojen asiantuntijoille, jotka työssään tarvitsevat ajankohtaista tietoa työntekijöiden liikkuvuudesta ja sosiaaliturvan yhteensovittamisesta.
EU-jäsenyyden juhlavuosi päivän keskeisenä teemana
Seminaarissa, 30th Anniversary of Finland’s EU membership – retrospective insights and recent issues regarding Social Security Coordination and Free Movement of Workers, luotiin katsaus Suomen EU-jäsenyyden juhlavuoden kunniaksi siihen, miten sosiaaliturvalainsäädäntö on mukautunut jäsenyyden aikana.
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin palasi aikaan, jolloin Suomi liittyi ensin Euroopan talousalueeseen (ETA) sekä myöhemmin EU:hun. Noina aikoina Suomen sosiaaliturvalainsäädäntöä muokattiin yhteensopivaksi EU:n sääntelyyn.
Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Essi Rentola loi katsauksen Suomen EU-jäsenyyden aikaan ja kertoi, että vaikka olemme EU:ssa, sosiaaliturvan muutokset perustuvat edelleen yleensä kansallisiin lähtökohtiin ja vain vähän muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön on tehty puhtaasti EU:n vuoksi.
Lisäksi seminaarissa tarkasteltiin EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön kehityskulkuja sekä ajankohtaisia kysymyksiä, jotka koskevat työntekijöiden vapaata liikkuvuutta ja sosiaaliturvan yhteensovittamista. Näitä teemoja käsiteltiin muun muassa Salzburgin yliopiston professori Elias Feltenin, Euroopan komission Els Vertongenin ja Carita Rammuksen ja aluehallintoviraston Anu Ikosen puheenvuoroissa.
Päivän puheenjohtajana toiminut Matias Kainu kokoaa keskustelua ja sanoo, että yllättävän monet 30 vuotta sitten esillä olleet sosiaaliturvan koordinointia koskevat kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia. Toisaalta esimerkiksi ulkomaan etätyö on teema, joka on tuonut mukanaan täysin uusia haasteita ja vaatii näin uudenlaisia ratkaisuja.
– Erityisesti mieleen jäi Maija Sakslinin esiin nostama huomio siitä, että vaikka sosiaaliturvan koordinointilainsäädäntö oikeuskäytäntöineen ei ole helpoimmasta päästä, tämän juridisen kokonaisuuden hallinnoimiseksi on luotu toimivia yhteistyömekanismeja, jotka helpottavat EU-tason sääntelyn kansallista toimeenpanoa, Kainu summaa.
Aiheesta muualla: