Joka kymmenes eläkeläinen käy töissä
Eläkeläisten työ on usein epäsäännöllistä ja osa-aikaista. Työstä kertynyttä uutta eläkettä on haettava erikseen, muistuttaa asiantuntija.
Eläkeläisten työ on usein epäsäännöllistä ja osa-aikaista. Työstä kertynyttä uutta eläkettä on haettava erikseen, muistuttaa asiantuntija.
Uusi ikäluokka, vuonna 1961 syntyneet, saavuttaa alimman työeläkeikänsä loppuvuodesta 2025 alkaen. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ikäraja nousee 62 vuoteen. Työeläkkeisiin on tulossa reilun prosentin korotus. Eläkeuudistuksen sisällöstä saadaan tarkempaa tietoa.
Työurien kokonaispituus kasvaa melko hitaasti. Enemmistöllä suomalaisista työurat ovat pidentyneet, mutta osalla työurat ovat jopa aikaisempaa lyhyemmät, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) uusi tutkimus.
Onko työurien pidentäminen mahdollista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista niille, jotka ovat jo tehneet pitkän uran raskaassa työssä? Eläketurvakeskuksen englanninkielisessä tutkimuswebinaarissa 14.1.2025 keskustellaan siitä, voidaanko pitkän ja vaativan työuran tehneiden varhaisempi eläkkeelle siirtyminen toteuttaa eläkejärjestelmässä oikeudenmukaisella ja tehokkaalla tavalla.
Eläkeiän nostaminen on myöhentänyt selvästi vanhuuseläkkeelle siirtymistä ja työnteon lopettamista. Se on muun muassa nostanut 63-vuotiaiden työllisyysasteen jo lähelle 60 prosenttia. Ennen vuoden 2017 eläkeuudistusta työllisyysaste oli 34 prosenttia.
Joulukuun Työeläke-lehdessä puheenaiheena on valtion ja työeläkejärjestelmän suhde. Lehdessä ekonomistikolmikko perustelee, mikä rooli työeläkevaroilla on julkisen talouden tasapainottajana.
Palkansaajien mediaaniansio oli viime vuonna 3 105 euroa kuukaudessa, nousua edellisvuodesta 4,1 prosenttia. Miesten mediaaniansio oli yli 3 400 euroa ja naisten yli 2 800 euroa, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) tuoreesta työeläkevakuutettujen palkkatilastosta.
Horisontissa siintävän eläkeuudistuksen lisäksi päivän teemoja olivat kevytyrittäminen, eläkeläisten toimeentulo ja asiakaspalvelu digiaikana.
Työikäisten omaishoitajien määrä on kasvanut noin 60 prosenttia vuosina 2005–2023. Omaishoitajien työuria ja ansioita on tutkittu ensimmäistä kertaa kattavasti. Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan he ovat heikommassa työmarkkina-asemassa kuin muu väestö jo ennen omaishoidon virallista alkua.
Työurien kehitys näyttää maltilliselta, kun sitä tarkastellaan työvoimaan kuulumisen ja elinajanodotteen suhteeseen perustuvalla Eläketurvakeskuksen (ETK) uudella mittarilla. Työurasuhteen laskennasta päätettiin vuoden 2017 eläkeuudistuksen yhteydessä.
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.