YEL-valvonta kattaa nyt kaikki yrittäjät
Yksi Eläketurvakeskuksen (ETK) lakisääteisistä tehtävistä on yrittäjien vakuuttamisvelvollisuuden valvominen. Tämän vuoden alusta voimaan tulleen lainmuutoksen ansiosta yrittäjien massamuotoinen valvonta laajeni koskemaan kaikkia keskeisiä yrittäjäryhmiä. Yrittäjän eläkelakiin (YEL) lisättiin ETK:lle oikeus saada vakuuttamisvelvollisuuden valvomista varten tietoja myös osakeyhtiön osakkaista.
Jo vuonna 1970 voimaan tulleessa yrittäjien eläkelaissa valvonta oli säädetty ETK:n tehtäväksi. Valvontaa tehdään laajalla rekisteritietojen vertailulla (massavalvonta) sekä yksittäistapauksissa eri lähteistä tulevien impulssien perusteella. ETK on valvonut ammatin- ja elinkeinonharjoittajien sekä elinkeinoyhtymien osakkaiden YEL-vakuuttamisvelvollisuutta massavalvontana jo vuosikymmenten ajan.
Laskutuspalvelun kautta laskuttavien yrittäjien YEL-vakuuttamisvelvollisuuden valvonta saatiin laajamittaisen valvonnan piiriin muutama vuosi sitten. Viimeisenä keskeisenä yrittäjäryhmänä laajan valvonnan piiriin tulivat tänä vuonna osakeyhtiöyrittäjät.
Laki tuntee YEL-vakuuttamisvelvollisuudelle vain yhdet säännöt, joiden perusteella vakuuttamisvelvollisuutta valvotaan. ETK:n YEL-valvonta noudattaakin lähtökohtaisesti samaa kaavaa ja prosessia riippumatta yritysmuodosta: Jos yrittäjällä on ansiotuloja yritystoiminnasta mutta ei YEL-vakuutusta, selvitetään tarkemmin, onko yrittäjä laiminlyönyt YEL-vakuuttamisvelvollisuutensa. Valvonta ei ole kuitenkaan täysin identtistä kaikille yrittäjäryhmille.
YEL:n yrittäjämääritelmä vaihtelee eri yhtiömuodoissa
YEL:n mukaan yrittäjä on henkilö, joka tekee ansiotyötä olematta työsuhteessa tai virka- tai muussa julkisoikeudellisessa toimisuhteessa. Kuitenkin YEL:n piiriin kuuluminen edellyttää eri yritysmuodoissa muidenkin edellytysten täyttymistä. Esimerkiksi osakeyhtiöyrittäjältä edellytetään tiettyä omistusta ja johtavaa asemaa yhtiössä, kun taas elinkeinoyhtymissä YEL:n piiriin kuuluminen edellyttää henkilökohtaista vastuuta yhtiön velvoitteista ja sitoumuksista.
Samassa yrityksessä työskentelevien yhtiömiesten tai omistajien vakuuttaminen ei mene samalla tavalla, jos omistuksissa, rooleissa tai vastuissa on eroja. Jos yrittäjä ei täytä YEL:n yrittäjämääritelmää, hän ei luonnollisesti päädy ETK:n YEL-valvontaan.
Valvonnan lähtökohtana rekisteritietojen vertailu
Jotta ETK voi valvoa YEL-vakuuttamisvelvollisuutta, valvonnalla tulee olla käytettävissä tiedot, joiden perusteella mahdollista laiminlyöntiä voidaan arvioida. Massamuotoinen YEL-valvonta perustuukin pitkälti Verohallinnolta saataviin yrittäjien verotietoihin sekä suoraan tulorekisteristä haettaviin ansiotietoihin. Yrittäjien verotuksessa on yritysmuotokohtaisia eroja, joten valvonnan lähtötiedotkin poikkeavat vastaavasti toisistaan.
Yhteistä kaikkien yrittäjäryhmien valvonnassa on kuitenkin se, että yrittäjällä on joko elinkeinotoiminnan verotettavia ansioita tai omasta yrityksestä tai laskutuspalveluyritykseltä saatua palkkaa. Jos yrittäjällä on ansioita tai palkkaa, tutkitaan, onko hänellä YEL-vakuutusta. Tarkempaan valvontaan valikoituvat ne tapaukset, joissa ansioita tai palkkaa on, mutta YEL-vakuutus puuttuu.
Valvonnan aikana ETK selvittää tarkemmin, onko kysymys sellaisesta yrittäjätoiminnasta, joka täyttää YEL-vakuuttamisvelvollisuuden edellytykset. Huomioon otetaan myös se, mikä on valvonnan lähtötieto ja mitä sen voidaan arvioida kertovan yrittäjän työpanoksesta tai yritystoiminnan luonteesta. Esimerkiksi jos lähtötietona on yrittäjälle maksettu palkka, sen voidaan arvioida lähtökohtaisesti kertovan yrittäjän työskentelystä.
Valvonta kattaa nyt käytännössä kaikki yrittäjät
Vuodenvaihteessa voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen YEL-valvonnan voi nykymuodossaan arvioida kattavan lähes kaikki yrittäjät. Massamuotoisen yrittäjävalvonnan lisäksi ETK:n työnantajavalvonnan yhteydessä tulee esiin myös harvinaisempien yrittäjäryhmien yrittäjiä, jotka ovat laiminlyöneet YEL-vakuuttamisvelvollisuutensa. Tällaisia ovat esimerkiksi työkorvauksen saajat, joilla ei ole erillistä yritystä yritystoiminnan harjoittamiseen.
Kun kaikkien yrittäjien vakuuttamisvelvollisuutta valvotaan laajasti ja massamuotoisesti yritysmuodosta riippumatta, yrittäjien kohtelu on yhdenvertaista. Yrittäjien valvonta on saanut yhä suuremman roolin Eläketurvakeskuksen valvonnassa, kun valvonnan piiriin kuuluvien yrittäjien määrän on kasvanut. Vaikka valvonnan lähtöjoukossa on aikaisempaa enemmän yrittäjiä, suuri osa yrittäjistä on täyttänyt YEL-vakuuttamisvelvollisuutensa asianmukaisesti.
Kattavalla valvonnalla varmistetaan, että samat säännöt koskevat kaikkia ja että kaikki täyttävät velvollisuutensa. Samalla tulee varmistettua yrittäjille kuuluva eläketurva.