Blogilistaus

Eläkebarometri mittaa luottamusta eläketurvaan useasta näkökulmasta. Nuorten luottamus eläketurvaan jää jälkeen vanhempien vastaajien näkemyksistä osassa väitteistä. Osassa taas erot jäävät pieniksi, ja eläkkeiden tuomaan toimeentuloon nuoret luottavat vanhempia vastaajia useammin. 2020-luvulla nuorten luottamus eläketurvaan on vaihdellut vain vähän eikä merkkejä luottamuksen romahduksesta ole nähtävissä. 

Julkisuudessa esiintyy aika ajoin huolta siitä, etteivät nuoret luota eläketurvaan ja että luottamus on heikentynyt. Tässä blogissa tarkastellaan nuorten luottamusta eläketurvaan Eläkebarometrin tulosten valossa vertailemalla 18–34-vuotiaiden näkemyksiä 35–64-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden mielipiteisiin.

Luottamus eläkejärjestelmään, eläkevarojen hoitoon ja eläkkeiden maksuun tulevaisuudessa jää nuorilla vanhempia vastaajia matalammaksi  

Selvästi yli puolet alle 35-vuotiaista kertoi keväällä kerätyssä Eläkebarometrissa luottavansa suomalaiseen eläkejärjestelmään. Vaikka tämä osuus jääkin matalammaksi kuin työ- tai eläkeikäisillä, on myös nuorten luottamus eläkejärjestelmään laajaa. Etenkin yli 65-vuotiaista valtaosa luottaa eläkejärjestelmään.   

Noin puolet nuorista ajatteli, että eläkevaroja hoidetaan luotettavasti. Tämä tulos jää selvästi 35 vuotta täyttäneiden näkemyksestä. Työikäisistä reilu kaksi kolmannesta piti eläkevarojen hoitoa luotettavana, eläkeikäisistä vielä useampi. Kriittisesti suhtautuvien osuuksissa erot ikäluokkien välillä olivat pienempiä.  

Kolmas väite, jossa nuorten luottamus jää jälkeen työ- ja eläkeikäisten kokemuksesta, on mielipide väitteeseen ”eläkkeet pystytään maksamaan tulevaisuudessa”. Nuorista vähintään jokseenkin samaa mieltä oli kolmannes, työikäisistä lähes puolet. 65 vuotta täyttäneet suhtautuivat tähänkin muita myönteisemmin, heistä yli kaksi kolmannesta ajatteli, että eläkkeet pystytään maksamaan tulevaisuudessa.  

Kuvion ”Mielipiteitä eläketurvasta ikäryhmittäin, 2024” (Luotan suomalaiseen eläkejärjestelmään, Eläkevaroja hoidetaan luotettavasti, Eläkkeet pystytään maksamaan tulevaisuudessa) tiedot Excel-taulukossa (xlsx)

Nuoret luottavaisempia eläkkeen takaamaan kohtuulliseen toimeentuloon  

Eläkkeen takaamaan toimeentuloon liittyvissä kysymyksistä nuorten luottamus eläketurvaan oli jopa laajempaa kuin työ- ja eläkeikäisillä vastaajilla.   

Alle 35-vuotiaat vastaajat ajattelivat eläkkeen takaavan kohtuullisen toimeentulon nykyisille eläkeläisille hieman useammin kuin työ- ja eläkeikäiset. Hieman yli puolet sekä nuorista että työikäisistä vastaajista koki, että eläke takaa kohtuullisen toimeentulon nykyisille eläkeläisille. 65 vuotta täyttäneet vastaajat suhtautuivat nuoria ja työikäisiä useammin kriittisesti väitteeseen.  

Eläkkeen takaamaan kohtuulliseen toimeentuloon tulevaisuudessa nuoret luottivat hieman työikäisiä useammin, mutta jäivät jälkeen eläkeikäisten luottamuksessa. Reilu kolmannes nuorista ajatteli eläkkeen takaavan toimeentulon tulevaisuudessa, työikäisistä näin ajatteli hieman alle 30 prosenttia ja eläkeikäisistä reilu 40 prosenttia. Nuorten kohdalla myönteisesti ja kielteisesti suhtautuvia oli lähes yhtä paljon, työikäisissä kriittisesti suhtautuvia oli myönteisesti suhtautuvia enemmän.    

Näkemys siitä, että nuoremmat sukupolvet joutuvat liiaksi eläkkeiden maksajiksi, oli yleisin 35–64-vuotiaiden ikäluokassa. Heistä lähes 60 prosenttia ajatteli näin. Alle 35-vuotiaissa osuus oli 10 prosenttiyksikköä pienempi, eläkeikäisissä vielä tätäkin matalampi. 

Kuvion ”Mielipiteitä eläketurvasta ikäryhmittäin, 2024” (Eläke takaa kohtuullisen toimeentulon nykyisille eläkeläisille, Eläke takaa kohtuullisen toimeentulon tulevaisuudessa, Nuoremmat sukupolvet joutuvat liiaksi eläkkeiden maksajiksi) tiedot Excel-taulukossa (xlsx)

Nuorten luottamus on pysynyt pääosin samalla tasolla, erot menevät satunnaisvaihtelun piikkiin  

Nuorten mielipiteet luottamuksesta eläketurvaan ovat vaihdelleet melko vähän vuosien varrella. Osassa luottamusta mittaavista väitteistä on havaittavissa laskua, osassa nousua. Samaa mieltä olevien osuuksien muutokset liittyvät ennemminkin satunnaisvaihteluun kuin mielipiteiden muutokseen väestötasolla.   

Vain yhden väitteen kohdalla muutos on tilastollisesti merkitsevä: niiden alle 35-vuotiaiden osuus, jotka ajattelevat, että eläkkeet pystytään maksamaan tulevaisuudessa, on laskenut. Vuodesta 2020 tämän väitteen kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä olevien nuorten osuus on laskenut yli 50 prosentista 35 prosenttiin. 

Kuvion ”18–34-vuotiaiden luottamuksen kehitys, samaa mieltä olevien osuudet, %” tiedot Excel-taulukossa (xlsx)

Muutokset luottamuksessa tärkeää tunnistaa  

Eläkebarometri mittaa suomalaisten luottamusta eläketurvaan useammasta näkökulmasta. Vastausten jakauma antaa tietoa siitä, miten eläkeasioihin suhtaudutaan. Olennaisia kysymyksiä ovat myös ajan myötä tapahtuvat muutokset ja niiden seuranta. Jos eläketurvaan kohdistuva luottamus lähtee jossakin väestöryhmässä voimakkaasti laskemaan, asiaan on hyvä kiinnittää huomiota ja tutkia tarkemmin, mistä ilmiön taustalla on kyse.   

Nuorilla eläkeasioihin liittyy vanhempia vastaajia enemmän epävarmuutta jo siksikin, että eläkeikään on pidempi aika. Tähän väliin voi mahtua useampia yllätyksiä, niin myönteisiä kuin kielteisiäkin, jotka vaikuttavat myös tulevaan eläketurvaan.   

Eläkebarometri on vuosittain toistuva kysely, jossa selvitetään suomalaisten mielipiteitä eläketurvasta. Kyselyyn vastasi tänä vuonna 1002 suomalaista 18 vuotta täyttänyttä henkilöä. 

Lue lisää:

Eläkebarometri 2024 (Julkari) 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.